Το Σύνδρομο της Υβρεως

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ο να γράφει κανείς για τον Βαρουφάκη, είναι σαν να κλέβει εκκλησία. Είναι τόσο αλλοπρόσαλλος, τόσο αντιφατικός και τόσο υπερφίαλος, που καθημερινά επιβεβαιώνει τη ρήση του Mark Twain: «Είναι καλύτερα να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να σε περνάνε για ανόητο, παρά να το ανοίξεις και να το πιστοποιήσεις». Πολύ πρόσφατα δήλωσε: «Ο λόγος που συμμετείχα στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι ότι είχαμε συμφωνήσει ότι το Grexit ήταν κακή εξέλιξη, αλλά ένα νέο Μνημόνιο ήταν χειρότερη εξέλιξη». Με αφορμή αυτή τη δήλωση συγκέντρωσα τρία αποσπάσματα από προηγούμενα άρθρα μου, που επιβεβαιώνουν πλήρως ότι ο άνθρωπος αυτός μάς οδηγούσε συνειδητά στην καταστροφή του Grexit, έστω και αν ισχυρίζεται το αντίθετο!

15-9-2015 «Ο Joker του Athens City»: Αλήθεια, είναι ασύλληπτο πώς λειτουργεί το μυαλό του ανθρώπου. Ενα τόσο δα μικρό ερέθισμα μπορεί να ξετυλίξει απίστευτες μνήμες. Αυτό μου συνέβη όταν στο «Βήμα της Κυριακής» στις 2 Αυγούστου, είδα ένα σκίτσο της Εφης Ξένου να παρουσιάζει τον Βαρουφάκη να χειρίζεται ένα μηχάνημα σαν παλιό πολυγράφο και να τυπώνει χιλιόδραχμα με τη φάτσα του στα χαρτονομίσματα! Ε, λοιπόν, αυτή η εικόνα μού έφερε αμέσως στο μυαλό μια σκηνή από τον πρώτο Batman του 1989, με πρωταγωνιστές τον Μichael Keaton (Batman), τον Jack Nicholson (Joker) και την Kim Basinger (Vicki Vale). Σε μια σκηνή του έργου υπάρχει ο ακόλουθος διάλογος μεταξύ της δημοσιογράφου Vicki Vale και του Joker: V.V. – What do you want? J. – My face on the one dollar bill. V.V. – You must be joking. J. – Do I look like I’m joking?

Ο συνειρμός ήταν αναπόφευκτος. Ο Joker είχε ένα μόνιμο σαρδόνιο χαμόγελο, ντυνόταν εκκεντρικά και είχε τα πιο τρελά σχέδια. Σας θυμίζει τίποτα; Εμένα μου θυμίζει τον νάρκισσο που έχει μόνιμα ένα σαρδόνιο χαμόγελο, ντύνεται εκκεντρικά, είχε τρελά σχέδια και ο οποίος μάς στοίχισε με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς 50 με 60 δισεκατομμύρια δραχμές, παίζοντας τα ρέστα της χώρας μας σε μια μπλόφα, ενώ δεν είχε ούτε ζεύγη στα χέρια του. Δυστυχώς οι ομοιότητες δεν σταματούν εδώ. Στο έργο ο Joker δεν ήταν ο αρχηγός του υπόκοσμου, αλλά τσιράκι του αρχηγού Grissam, τον οποίο σκοτώνει για να πάρει τη θέση του. Ετσι και ο δικός μας νάρκισσος στράφηκε εναντίον του (αρχηγού του) Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον εμπιστεύτηκε απόλυτα, και αυτός για να τον ευχαριστήσει τον αποκάλεσε «ανόητο Σίσυφο»…

15-11-2015 «Kiss and Tell»: …Εχω γνωρίσει πολλούς πολιτικούς τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν θυμάμαι κανέναν να δημοσιοποιεί εμπιστευτικές συνομιλίες που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακόμα και υπουργοί που αποπέμφθηκαν από την κυβέρνηση δεν βγήκαν να εκθέσουν ποτέ τον πρωθυπουργό τους. Με τον νάρκισσο, όμως, αποκτήσαμε νέα ήθη και έθιμα.

Το πρώτο χτύπημα κατά του πρωθυπουργού έγινε αμέσως μετά την αντικατάστασή του. Ο πρώην υπουργός προφασίστηκε σοβαρούς οικογενειακούς λόγους για να μην πάει στη Βουλή να ψηφίσει την εξουσιοδότηση στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευτούν στις Βρυξέλλες. Λίγη ώρα αργότερα βρισκόταν στο πλοίο για την Αίγινα για ένα χαλαρό διήμερο στο εξοχικό του…

Αλλά το πραγματικό «Kiss and Tell» μάς ήλθε λίγο αργότερα. Στις αρχές του Οκτωβρίου σε συνέντευξή του στο περιοδικό L’Ods μάς αποκαλύπτει ότι τη νύχτα μετά το Δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός τού είπε: «Είναι ώρα να παραδοθούμε» και εκείνος τού απάντησε «Οχι εγώ». Και συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, λέει ακόμα «Μιλήσαμε φιλικά, γεμάτοι θλίψη. Πίστευε ότι η Ελλάδα θα καταστρεφόταν αν επιμέναμε. Δεν συμφώνησα μαζί του και έφυγα». Τέλος, σημειώνει ότι ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν μεγαλειώδες, «ήταν γραμμένο στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε». Δέχομαι ότι όλα έγιναν όπως τα περιγράφει. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι είναι σωστό να κάνει αυτές τις αποκαλύψεις και να εκθέτει τον πρωθυπουργό; Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του πολιτικού αμοραλισμού, δεν μπορώ να φανταστώ ποιος άλλος είναι.

Το μόνο ερώτημα που παραμένει αφορά τα κίνητρά του για τις αποκαλύψεις. Εμένα μάλλον για «Kiss and Sell» μού φαίνεται. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι πληρώθηκε 1.000 ευρώ για κάθε λεπτό (σύνολο 24.000 ευρώ) από τη συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική τηλεόραση, φαίνεται ότι οι συνεχείς αποκαλύψεις μάλλον γίνονται για να ανεβάζει το κασέ του. Ισως αυτό να επιδίωκε από την αρχή που πρωτοεμφανίσθηκε στο προσκήνιο…

Πρόσφατα μας δήλωσε ότι έχει καταγράψει εμπιστευτικές συνομιλίες και έχει παραδώσει τις ηχογραφήσεις στον Κώστα Γαβρά! Και εις ανώτερα!

31-1-2016 «Ο καλός, ο κακός και ο… χειρότερος»: «…Λέει, λοιπόν, ο γιατρός και πολιτικός David Owen: «…Το σύνδρομο (Hubris Syndrome) είναι μια διαταραχή, χωρίς προφανή φυσιολογική αιτία, που χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο γνωρισμάτων (ενδείξεων ή συμπτωμάτων) τα οποία συνήθως εμφανίζονται μαζί. Τα συμπεριφορικά συμπτώματα που απαιτούνται για τη διάγνωση του Συνδρόμου της Υβρεως κατά κανόνα εντείνονται όσο το άτομο παραμένει στην εξουσία. Για να γίνει διάγνωση του συνδρόμου, το άτομο πρέπει να εμφανίζει τουλάχιστον ΤΡΙΑ από τα συμπτώματα που αναφέρονται στην παρακάτω προτεινόμενη λίστα. Ετσι, το άτομο πάσχει από το Σύνδρομο της Υβρεως (όταν):

1. Παρουσιάζει τη ναρκισσιστική τάση να θεωρεί τον κόσμο πεδίο στο οποίο ασκεί εξουσία και επιζητεί τη δόξα. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τρόπο ρεαλιστικό και μη αυτοαναφορικό.

2. Προτιμά τις ενέργειες που θεωρεί ότι το παρουσιάζουν θετικά, π.χ. ευνοούν την εικόνα του.

3. Δίνει δυσανάλογο βάρος στην εικόνα και στη γενική εντύπωση.

4. Μιλάει με μεσσιανικό ύφος για τις ενέργειές του και υπερτονίζει τα επιτεύγματά του.

5. Ταυτίζει τον εαυτό του με το κράτος σε τέτοιο βαθμό, που θεωρεί τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των δύο ταυτόσημα.

6. Εχει την τάση να μιλάει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο ή να χρησιμοποιεί τον πληθυντικό μεγαλοπρεπείας.

7. Εμπιστεύεται απόλυτα την κρίση του και αγνοεί τις υποδείξεις των άλλων.

8. Χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη αυτοπεποίθηση με ψευδαισθήσεις παντοδυναμίας.

9. Πιστεύει ότι δεν είναι υπόλογο στο ταπεινό δικαστήριο της κοινής γνώμης ή των συναδέλφων του, αλλά στο ανώτερο δικαστήριο της Ιστορίας ή του Θεού.

10. Εχει την ακλόνητη πεποίθηση ότι το δικαστήριο αυτό θα το δικαιώσει.

11. Είναι παρορμητικό, παράτολμο και απερίσκεπτο.

12. Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Αυτό συνδυάζεται συχνά με προοδευτική απομόνωση.

13. Παρασύρεται από το «ευρύτερο όραμά του», κυρίως από την πεποίθηση ότι η στάση που θέλει να ακολουθήσει είναι ηθικώς ορθότερη, και παραβλέπει άλλες πτυχές της, όπως το αν είναι εφαρμόσιμη, το κόστος και τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνέπειες.

14. Παρουσιάζει ανικανότητα να φέρει σε πέρας τις αποφάσεις του… Η ανικανότητα αυτή οφείλεται στην υπέρμετρη αυτοπεποίθησή του, που το κάνει να αδιαφορεί για τον τρόπο εφαρμογής της απόφασης…

Παρακαλώ, προσέξτε. Οχι μόνο ΤΡΙΑ από τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά σχεδόν ΟΛΑ τα παρουσιάζει ο νάρκισσος. Το χειρότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται σε άτομα που ασκούν εξουσία, αλλά ο δικός μας συνεχίζει να τα εμφανίζει και τώρα που δεν έχει απολύτως καμία εξουσία. Είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο η αρρώστια του. Σε μια συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά είπε και το εξής ασύλληπτο: «Ακόμα και ο Θεός να γινόταν πρωθυπουργός, ακόμα και εγώ…». Με άλλα λόγια βάζει τον εαυτό του πάνω και από τον Θεό ο αθεόφοβος! Σημειώστε ακόμα τα συμπτώματα 9 και 10 και θυμηθείτε τι είπε πρόσφατα για τα δικαστήρια και τα στρατοδικεία που δεν φοβάται!

ΥΓ. Ο δρ Σόιμπλε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά τον απαξίωσε πλήρως, λέγοντας: «…για να είμαι ειλικρινής, αυτά που λέει ο συνάδελφος Βαρουφάκης απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους».

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή