Οδήγηση: Skoda Karoq, η νέα οπτική στα SUV (video)

Οδήγηση: Skoda Karoq, η νέα οπτική στα SUV (video)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΛΕΡΜΟ, ΣΙΚΕΛΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ.  H Skoda μπήκε δυναμικά στον χώρο των SUV με το Kodiaq να ανοίγει νέους δρόμους για την τσεχική εταιρεία. Το μεγάλο SUV σημείωσε σημαντική εμπορική πορεία, τόση που η εταιρεία αδυνατεί να διαχειριστεί τη μεγάλη ζήτηση του κοινού.

TOY AΡΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Από την άλλη, ήταν θέμα χρόνου για τη Skoda να περάσει και στην ακόμα πιο δημοφιλή κατηγορία, αυτή των μεσαίων SUV, παρουσιάζοντας το νέο Karoq. Το νέο Skoda Karoq πρόκειται να αντικαταστήσει το Yeti και στόχος του είναι ο «αρχηγός» της κατηγορίας (Qashqai), με όπλα του την υψηλή τεχνολογία, τις Simply Clever λύσεις και άλλα.

Ο δυναμικός και ελκυστικός σχεδιασμός με τα πολλά στοιχεία από κρύσταλλο χαρακτηρίζει τη νέα γλώσσα σχεδίασης των SUV της Skoda. Ο οδηγός κάθεται σε άνετα καθίσματα και έχει απέναντί του το πολύ ποιοτικό και εργονομικό ταμπλό. Τα μάτια μαγνητίζονται από δύο μεγάλες οθόνες: τον (προαιρετικά) ψηφιακό πίνακα οργάνων Active Info Display, που θα είναι διαθέσιμος από τα μέσα του 2018 και την οθόνη στην κεντρική κονσόλα που φτάνει μέχρι τις 9,2 ίντσες και εξοπλίζεται με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες συνδεσιμότητας.

Κάτω από το καπό συναντάμε πέντε κινητήρες. Ξεκινώντας από το βασικό μηχανολογικό σύνολο, το νέο Karoq εφοδιάζεται με τον 3κύλινδρο 1.0 TSI κινητήρα των 115 ίππων, ενώ υπάρχει ο 1.5 TSI βενζινοκινητήρας των 150 PS. Στο στρατόπεδο των diesel συναντάμε τον 1.6 TDI των 115 ίππων και τον 2λιτρο 150 και 190 ίππων. Οσον αφορά τη μετάδοση, διατίθεται το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG 7. Τέλος, το σύστημα τετρακίνησης συνδυάζεται αποκλειστικά με τους δίλιτρους πετρελαιοκινητήρες.

Εξυπνες λύσεις

Ταυτόχρονα έχουν ενσωματωθεί και πολλές έξυπνες λύσεις, όπως για παράδειγμα το σύστημα Vario-Flex του πίσω καθίσματος που βρίσκεται στον προαιρετικό κατάλογο έναντι 350 ευρώ. Παράλληλα, μπορούν να μεταφερθούν χωρίς πρόβλημα αντικείμενα μεγάλου μήκους χάρη στη δυνατότητα αναδίπλωσης του καθίσματος του συνοδηγού.   

Από όποια πλευρά και να το δεις, δεν μοιάζει καθόλου στο Yeti. Το κόμπακτ SUV έχει μήκος 4.382 χιλιοστά, πλάτος 1.841 χιλιοστά και ύψος 1.603 χιλιοστά. Η αύξηση των διαστάσεων είναι φυσικά προς όφελος των επιβατών. Ετσι, ο χώρος για τα γόνατα είναι 69 χιλιοστά, ενώ το μεγάλο μεταξόνιο των 2.638 χιλιοστών παρέχει μια ένδειξη για την ιδιαίτερα άνετη σχεδίαση του εσωτερικού με τους γενναιόδωρους χώρους. Ουσιαστικά, οι πέντε επιβάτες μπορούν να είναι αρκετά άνετοι μέσα στην καμπίνα του Karoq και να ταξιδέψουν με ασφάλεια.

Η μάρκα Skoda είναι συνώνυμη της άριστης εκμετάλλευσης των χώρων, κάτι που βέβαια βρίσκει εφαρμογή και στο νέο Skoda Karoq. Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 521 λίτρων με τα πίσω καθίσματα στην κανονική τους θέση. Με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα η χωρητικότητα αυξάνεται στα 1.630 λίτρα, ενώ σε συνδυασμό με τα VarioFlex πίσω καθίσματα, η χωρητικότητα είναι μεταβαλλόμενη και εκτείνεται από τα 479 έως και τα 588 λίτρα.  Στους δρόμους της Σικελίας, το νέο Karoq έδειχνε πώς πραγματικά πρέπει να είναι ένα σωστό SUV. Η καλά ρυθμισμένη ανάρτηση απορροφούσε οποιαδήποτε ανωμαλία με ιδιαίτερη μαεστρία, ενώ στις στροφές έδειχνε στιβαρό και συμπαγές. Τόσο ο αεροδυναμικός θόρυβος όσο και ο ήχος του κινητήρα δεν έκαναν την εμφάνισή τους στην καμπίνα, με αποτέλεσμα να μπορείς να απολαύσεις ένα ήσυχο ταξίδι. Από πλευράς κινητήρων, η οικονομικότερη βενζινοκίνητη έκδοση είναι με τον 1.000άρη κινητήρα, ο οποίος σύμφωνα με την εταιρεία καταναλώνει 5,2 λτ./100 χλμ. χωρίς να του υπολείπεται νεύρο, μιας και τα 200 Nm είναι αρκετά για να κινηθεί σβέλτα το μεσαίο SUV. Ακόμα πιο οικονομικός είναι ο πετρελαιοκινητήρας 1.6 TDI , ο οποίος φτάνει τα 4,5 λτ./100 χλμ. μέση κατανάλωση, ωστόσο το κόστος απόκτησης ανεβαίνει περίπου 2.000 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι το Skoda Karoq θα πρωταγωνιστήσει στην ελληνική αγορά, έχοντας όλα τα βασικά εφόδια για να φτάσει σε πολύ υψηλό σημείο. Ανετο, ευρύχωρο, τεχνολογικά προηγμένο, με οικονομικούς κινητήρες, εξαιρετική συμπεριφορά στον δρόμο και όλα αυτά με κάτω από 20.000 ευρώ; Δεν είναι κάτι που θέλει πολλή σκέψη! Αν έχετε αμφιβολίες, τότε μπορείτε να επισκεφτείτε την επερχόμενη έκθεση αυτοκινήτου «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ 2017» (11-19 Νοεμβρίου) για να το γνωρίσετε και από κοντά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή