Τα λάθη θα μας ταλαιπωρούν για… 30 χρόνια

Τα λάθη θα μας ταλαιπωρούν για… 30 χρόνια

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταλαιπωρία και σωρεία λαθών επέφεραν η ενοποίηση των Ταμείων και η δημιουργία του ΕΦΚΑ, ενώ ο τρόπος αλλαγής του υπολογισμού αλλά και της πληρωμής των εισφορών σε 1,4 εκατ. ασφαλισμένους μη μισθωτούς, ακόμη προκαλεί προβλήματα. Η δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου ασφαλισμένων (Web μητρώο), είχε ως προϋπόθεση τη συγχώνευση των μητρώων όλων των Ταμείων, με την ταυτοποίηση 24 εκατ. εγγραφών και τη συγχώνευσή τους σε 12 εκατ.

Μάλιστα, από την ΗΔΙΚΑ έχουν παραδεχθεί ότι τα λάθη στα μητρώα θα εμφανίζονται για… τα επόμενα 30 χρόνια! Χιλιάδες ασφαλισμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με λάθη στα στοιχεία τους. Μεταξύ αυτών, διαφορές στη διεύθυνση κατοικίας ή στο τηλέφωνο επικοινωνίας, αλλά και εξαφανισμένοι αριθμοί μητρώου και κατά συνέπεια «χαμένα» ένσημα. Πολίτες ανακάλυπταν ότι ο Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου τους (ΑΜΑ) έχει «εξαφανιστεί» ή ότι το σύστημα εμφανίζει στοιχεία διαφορετικού προσώπου.

Κάποιοι που είχαν δύο ΑΜΑ ανακάλυψαν ότι ο ένας εκ των δύο δεν υπάρχει πλέον, ενώ ακόμη και μετανάστες που πρέπει να ανανεώσουν την κάρτα παραμονής τους, δεν βρίσκουν τα ένσημά τους. Προβλήματα υπήρξαν και με τα μητρώα των αυτοαπασχολουμένων, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να λάβουν ειδοποιητήριο για εισφορές, ενώ επαγγελματίες ακόμη περιμένουν τα δικά τους ειδοποιητήρια. Η ταλαιπωρία των μη μισθωτών ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, λόγω των αλλαγών στις εισφορές ήταν τεράστια τόσο σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού όσο και με τις διαδικασίες πληρωμών. Ακόμη και σήμερα, ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν αν θα πληρώσουν εισφορές με τους τίτλους κτήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή