ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες κατηγορίες γιαουρτιού θα προωθήσει η ΜΕΒΓΑΛ στην ευρωπαϊκή αγορά

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε τρεις νέες κατηγορίες γιαουρτιού θα επεκταθεί η ΜΕΒΓΑΛ προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική, αλλά κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία εμφανίζει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στην εν λόγω κατηγορία γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πρόκειται για τις κατηγορίες γιαουρτιών που προορίζονται κυρίως για το πρωινό, για τα γιαούρτια χωρίς λακτόζη, καθώς και για τα επιδόρπια γιαουρτιού (κατηγορία στην οποία η ΜΕΒΓΑΛ ήδη δραστηριοποιείται, αλλά σχεδιάζει περαιτέρω ανάπτυξη). Στα σχέδια της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας περιλαμβάνεται επίσης η ανάπτυξη γαλακτοκομικών προϊόντων που θα προορίζονται για αυστηρά ή ολικά χορτοφάγους (vegans) και θα προέρχονται από φυτικές και όχι ζωικές πρώτες ύλες.

Ηδη για τη διετία 2017-2018 η ΜΕΒΓΑΛ έχει σχεδιάσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας χθες στο «Σούπερ Μάρκετ Φόρουμ 2017» η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαίρη Χατζάκου ανέφερε ότι ένα στα πέντε γιαούρτια που εξάγονται από την Ελλάδα είναι της ΜΕΒΓΑΛ. Συνολικά οι εξαγωγές της ΜΕΒΓΑΛ αντιστοιχούν στο 35% του τζίρου της με κύριες αγορές αυτές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Αυστρίας, της Νορβηγίας. Αλλωστε, η κ. Χατζάκου βραβεύθηκε χθες ως «Γυναίκα Επιχειρηματίας της χρονιάς» για τις επιδόσεις της εταιρείας ΜΕΒΓΑΛ στην παγκόσμια αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΒΓΑΛ ολοκλήρωσε την περασμένη άνοιξη τη συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Η συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκατ. ευρώ δεκαετούς διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο 2,5% έως 4% + Euribor.

Η εταιρεία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το fund Bartons προκειμένου να διευθετηθεί μια οικονομική διεκδίκηση του δεύτερου. Η ΜΕΒΓΑΛ έχει ολοκληρώσει την αποπληρωμή του δανείου 3,176 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων που είχε λάβει από το εν λόγω fund. Επιπλέον, η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία βρίσκεται σε διαδικασία επαναγοράς των σημάτων της, μέρος των οποίων είχε εκχωρηθεί στην Bartons, ως εγγύηση για το δάνειο που είχε λάβει από το fund.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που δημοσιοποίησε η εταιρεία, το 2016 έκλεισε για τη ΜΕΒΓΑΛ με τζίρο 109,6 εκατ. ευρώ έναντι 110,28 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ομίλου σε 716.000 ευρώ έναντι ζημιών 21,65 εκατ. ευρώ το 2015. Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου προέρχεται από το γιαούρτι, ήτοι 46,43 εκατ. ευρώ το 2016 και ακολουθούν οι πωλήσεις γάλακτος ύψους 30,89 εκατ. ευρώ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ