Επιχείρηση «ομοιογένεια» στη Ν.Δ.

Επιχείρηση «ομοιογένεια» στη Ν.Δ.

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν φτάνει να ξορκίζεις την εσωστρέφεια, όπως έκαναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει εδώ και καιρό διαπιστώσει την ανάγκη «ομογενοποίησης» της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που θα μπορεί να κινητοποιηθεί και να στηρίξει το κυβερνητικό του αφήγημα. Αυτός είναι ο λόγος που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε φάση μεγάλης κινητικότητας στο εσωτερικό. Βρίσκεται πάντα σε επαφή με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Πλήρης είναι και η αποκατάσταση του διαύλου με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο νυν και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. γευμάτισαν μαζί την Παρασκευή.

Η σημειολογία είναι προφανής. Επαφή των δύο ανδρών υπήρχε, αλλά αραιή. Και, πάντως, ουσιαστική συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μεϊμαράκη είχε να γίνει εδώ και πολύ καιρό. Ο δίαυλος είχε αποκατασταθεί σταδιακά το τελευταίο δίμηνο. Τον Σεπτέμβριο το φως της δημοσιότητας είδαν μόνο οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον Κ. Καραμανλή και τον Αντ. Σαμαρά, ώστε να εκπεμφθεί μήνυμα ενότητας ενόψει της ανόδου του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ, ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης είχε μιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη πριν από την άνοδο του προέδρου της Ν.Δ. στη ΔΕΘ, αλλά και στη συνέχεια.

Επαφή υπήρξε και προ ημερών και πριν από την ομιλία του κ. Μεϊμαράκη στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Βακάλη. Από την Πειραιώς αναγνωρίζεται ότι η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. κινήθηκε σε ενωτική κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για κεντροδεξιά παράταξη, ενώ υπογράμμισε ότι πάντα ήταν «στρατιώτης» στο πλευρό των προέδρων. Ακόμη σημαντικότερη «λεπτομέρεια» είναι το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος είχε προσκληθεί στην εκδήλωση, επέλεξε σε συνεννόηση με τον κ. Μεϊμαράκη να μην παραστεί, προφανώς για να μην προκαλέσει λάθος εσωκομματικούς συνειρμούς. Μένει να φανεί αν η αποκατάσταση του διαύλου θα σηματοδοτήσει και την ανάθεση κάποιου ρόλου στον κ. Μεϊμαράκη. Ωστόσο, το μήνυμα αποκατάστασης σχέσεων είναι προφανές. Η όλη Ν.Δ. συντάσσεται με το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη και αποδομεί τη συντονισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των fake news που επιστρατεύει το κυβερνητικό οπλοστάσιο για να εμφανίσει τη Ν.Δ. ως έχουσα ρήγματα στο εσωτερικό της.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει τακτική επαφή τόσο με τον Κ. Καραμανλή όσο και με τον Αντ. Σαμαρά, τον τελευταίο μάλιστα επικαλείται συχνά στις τελευταίες ομιλίες του. Εντυπωσιακό –και όχι συμπτωματικό, σύμφωνα με πληροφορίες– είναι το γεγονός ότι ακόμη και η διαγραφείσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα Κατερίνα Παπακώστα δεν έχει μιλήσει μετά τη διαγραφή της από τον πρόεδρο της Ν.Δ., πέραν της δήλωσής της στον καραμανλισμό. Την προσπάθειά της να ενδυθεί τον μανδύα των «καραμανλικών» έσπευσε, εξάλλου, να αποδομήσει ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Υπενθυμίζεται ότι ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Ν.Δ. είχε αναλάβει την επίθεση στον Πάνο Καμμένο και την προσπάθειά του να εμφανιστεί ως εκφραστής του καραμανλισμού, δηλώνοντας ότι «καραμανλικοί α λα καρτ δεν υπάρχουν». Οπως και τότε, έτσι και τώρα, η παρέμβασή του μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο βουλευτής Σερρών με δημόσια τοποθέτησή του τόνισε ότι, ειδικά επί Κυρ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχουν διαφορετικές φωνές στη Ν.Δ. και ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που έχει πρόβλημα με τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό του (παραπέμποντας στον Ν. Φίλη). Δεν ήταν η μόνη παρέμβαση του κ. Καραμανλή. Σε συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος προς το Κέντρο, υπενθυμίζοντας ότι το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο και η υπερπήδηση κομματικών τειχών ήταν αυτά που εξασφάλιζαν την πολιτική κυριαρχία στη Ν.Δ.

Γέφυρες

Γέφυρες ρίχνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πολλά μέλη της είναι θορυβημένα από τα επανειλημμένα προεδρικά μηνύματα για μεγάλη ανανέωση στην επόμενη Κ.Ο., παρά τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι προτεραιότητα έχουν οι εν ενεργεία βουλευτές. Αλλοι αισθάνονται αποξενωμένοι από την ηγετική ομάδα και υπάρχουν και πολλοί που θεωρούν βέβαιη την επανεκλογή τους και δεν «τρέχουν» αρκετά. Οι γέφυρες δεν περιορίζονται στο «μασάζ» που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στους βουλευτές του προ δεκαημέρου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκεί τους διεμήνυσε ότι η πόρτα του και το τηλέφωνό του είναι ανοικτά και τους προσκάλεσε να απευθύνονται στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστα Τσιάρα, αλλά και στον ίδιο, για ζητήματα που τους απασχολούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης ήδη έχει συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τουλάχιστον 15 βουλευτές. Οι περισσότεροι δεν είναι τομεάρχες (τους οποίους συναντά ούτως ή άλλως): ανάμεσά τους, οι Γεράσιμος Γιακουμάτος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος και Βασίλης Γιόγιακας. Προτεραιότητα δίνει ο κ. Μητσοτάκης σε όσους εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2015 και στους βουλευτές της περιφέρειας, καθώς επιθυμεί να αναδείξει περιφερειακά ζητήματα. Οι συναντήσεις δεν είναι τυπικές, αλλά ουσιαστικές, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να τους ενεργοποιήσει και να ομογενοποιήσει την εικόνα και τη φωνή του κόμματος στο αφήγημά του. Μάλιστα, σκοπεύει να συναντήσει κατ’ ιδίαν όλους τους βουλευτές μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή