Αναδιάρθρωση χρέους ζητεί από τις αγορές ο Νικολάς Μαδούρο

Αναδιάρθρωση χρέους ζητεί από τις αγορές ο Νικολάς Μαδούρο

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας προτίθεται να προχωρήσει ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, που έχει έως τώρα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει την πτώχευση. Ανακοίνωσε αυτό το σχέδιο σε ομιλία του στο Καράκας, απευθυνόμενος στα 31 εκατ. των κατοίκων της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Υπενθύμισε ότι από το 2013, οπότε ανέλαβε την εξουσία, η Βενεζουέλα έχει καταβάλει στους πιστωτές της 71,1 δισ. δολάρια, μολονότι μειώθηκαν τα έσοδά της κατά 100 δισ. δολάρια εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Παραδέχθηκε, όμως, πως η χώρα αδυνατεί να βρει χρηματοδότηση από τον Αύγουστο, οπότε οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σε αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες να αγοράσουν ομόλογα της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο προκάλεσε σύγχυση στους επενδυτές, καθώς τόνισε ότι θα προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους, αφού πρώτα καταβάλει μία ακόμη πληρωμή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση του Καράκας θα μεταβιβάσει στην Petroleos de Venezuela (PDVSA) κεφάλαια 1,1 δισ. δολαρίων για την πληρωμή ομολόγων της που έληγαν την Πέμπτη και μετά θα αναθέσει σε επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της χώρας Ταρέκ Ελ Αϊσαμί να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως η κίνηση δεν θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών, καθώς θα εκπνεύσει σύντομα η περίοδος χάριτος 30 ημερών για την αποπληρωμή ενός ακόμη ομολόγου της PDVSA 81 εκατ. δολαρίων, που έληξε στις 12 Οκτωβρίου. Συνολικά, άλλωστε, το άθροισμα του δημοσίου χρέους και των χρεών της PDVSA φτάνει τα 100 δισ. δολάρια.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, αν τελικά το Καράκας προχωρήσει σε στάση πληρωμών, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση χρέους που θα εκδηλωθεί στη Λατινική Αμερική, μετά την πτώχευση της Αργεντινής στα τέλη του 2001. Θα προκαλέσει, άλλωστε, σοκ στην αγορά χρέους, δεδομένου ότι θεσμικοί επενδυτές των ΗΠΑ δανείζουν επί χρόνια το Καράκας, ακριβώς επειδή αποπλήρωνε έως τώρα συστηματικά τις υποχρεώσεις της χώρας. Είχε, μάλιστα, αποτελέσει έκπληξη για πολλούς παράγοντες της αγοράς το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μαδούρο επέλεξε να εξυπηρετεί το χρέος της χώρας, παρά την οικονομική κρίση που προκάλεσε στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Τα δεινά της χώρας αναμένεται να οξυνθούν περαιτέρω, καθώς το Καράκας έχει πολύ μειωμένες πιθανότητες να επιτύχει μια φιλική αναδιάρθρωση του χρέους του με τις τράπεζες και τους επενδυτές. Πρώτα απ’ όλα αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι αναθέτει την αναδιάρθρωση στον αντιπρόεδρο Ταρέκ Ελ Αϊσαμί, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που βρίσκεται στο στόχαστρο των οικονομικών κυρώσεων, καθώς οι ΗΠΑ τον έχουν κατηγορήσει ότι εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών και προστατεύει μεγαλεμπόρους κοκαΐνης.

Επιπλέον, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το Καράκας δεν διαθέτει σχέδιο για μια αξιόπιστη αναδιάρθρωση του χρέους του και πολλοί μιλούν για προσπάθεια του Μαδούρο να παραπλανήσει αυτή τη φορά όχι τον κόσμο αλλά τις διεθνείς αγορές. Μιλώντας στο Reuters, ο Χόρχε Πιεντραχίτα της Gear Capital Partners εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν έχουν μελετήσει τα σχετικά ζητήματα» και επισήμανε την απουσία πειστικού οικονομικού προγράμματος, «χωρίς το οποίο οι επενδυτές δεν θα του κάνουν τη χάρη να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση».

Με το βλέμμα στην κομματική πελατεία

Με δυσπιστία αντιμετωπίζει την πρόθεση του Μαδούρο να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας ο Ρικάρντο Χάουζμαν, οικονομολόγος και καθηγητής του Χάρβαρντ, που επανειλημμένως συνιστούσε στο Καράκας να κηρύξει στάση πληρωμών και να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαιά του για την αγορά τροφίμων και φαρμάκων. Απηχώντας τη γενικότερη καχυποψία έναντι του Νικολάς Μαδούρο, ο εν λόγω καθηγητής Οικονομικών υποψιάζεται πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όσα χρήματα εξοικονομήσει από τη στάση πληρωμών, για να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές του σκοπιμότητες, ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους. Εν ολίγοις, δεν πιστεύει πως η πρόθεση του Μαδούρο είναι να κάνει κάτι ουσιαστικό για τις εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων σε προσιτές τιμές.

«Πάντα πίστευα ότι η χώρα αυτή χρειάζεται αλλαγή και πρέπει να υιοθετήσει ένα διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Χάουζμαν σε τηλεφωνική συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg από το Κέμπριτζ. Επισήμανε, όπως και πολλοί οικονομικοί αναλυτές, πως «εδώ έχουμε επικείμενη αναδιάρθρωση χωρίς αλλαγή πολιτικής ούτε διεθνή στήριξη, γι’ αυτό και είναι απίθανο να επιτύχει». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι στη σκέψη του κυριαρχεί το γεγονός ότι η οικονομία της Βενεζουέλας καταρρέει και οι πολίτες της λιμοκτονούν και πεθαίνουν. Τον Μάιο ο Χάουζμαν κάλεσε την JPMorgan Chase να διαγράψει τα ομόλογα της Βενεζουέλας από τους δείκτες της, ώστε να τα αγοράζουν πλέον οι επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή