Η προσέγγιση Ελλάδας και Αιγύπτου ανησυχεί την Αγκυρα

Η προσέγγιση Ελλάδας και Αιγύπτου ανησυχεί την Αγκυρα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο πολιτικό, διπλωματικό, αλλά και στρατιωτικό παρασκήνιο κρύβουν οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στα Ιμια, οι οποίες καταγράφηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Η πτήση τουρκικού ελικοπτέρου της Ακτοφυλακής δύο φορές πάνω από τα Ιμια και η παρενόχληση ελληνικού Super Puma από F-16 καταγράφηκαν παράλληλα με επιχείρηση διάσωσης μεταναστών από βυθιζόμενο πλοιάριο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί και εικονικές αερομαχίες στο Αιγαίο. Ηδη από την Πέμπτη, με αφορμή την κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «Μέδουσα 5» στα νότια της Ρόδου και επί του συγκεκριμένου νησιού, η Αγκυρα αντέδρασε και μάλιστα με δυσανάλογο τρόπο σε όλα τα επίπεδα. Σημειώνεται ότι όλα αυτά συνέβαιναν ενώ επισκεπτόταν την Αθήνα, και μετέπειτα την Κομοτηνή και μειονοτικά χωριά της Θράκης, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος μάλιστα είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με αντικείμενο συζητήσεων, μεταξύ άλλων, την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα. Ως επικρατέστερη ημερομηνία συζητείται η 4η Δεκεμβρίου, αν και έως τότε απομένει ακόμη αρκετός διπλωματικός δρόμος ώσπου να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις.

Από το Μαξίμου είχε διαρρεύσει ότι την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου, αλλά το πρωί της ίδιας ημέρας ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να ακυρώσει το ραντεβού και να μεταβιβάσει την υποχρέωση στον αντιπρόεδρο Ιω. Δραγασάκη (πέρα από τον υπ. Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ο οποίος επρόκειτο να συναντήσει και να γευματίσει με τον Τούρκο αξιωματούχο). Αν και από την κυβέρνηση τηρείται σιγή ιχθύος, λίγες ώρες νωρίτερα οι Τούρκοι είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα στις πρεσβείες Ελλάδας και Αιγύπτου για τη «Μέδουσα 5». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αιγύπτιοι δέχθηκαν εντονότατες οχλήσεις προκειμένου να μη δεχθούν να συμμετάσχουν στο σενάριο της άσκησης, το οποίο προέβλεπε δράση στα Δωδεκάνησα που, ως γνωστόν, η Αγκυρα θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα. Οπως αποκάλυψε ήδη από την προηγούμενη Κυριακή η «Κ», οι Αιγύπτιοι απέκρουσαν τις τουρκικές πιέσεις και η «Μέδουσα 5» πραγματοποιήθηκε κανονικά με πλήρη αεροναυτικά γυμνάσια και αποβατικό σενάριο στη Ρόδο. Μάλιστα, αποφασίστηκε η επόμενη κοινή άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου να έχει κινητοποίηση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού δυνάμεων.

Οι θαλάσσιες ζώνες

Πέρα από τις προκλήσεις στα Ιμια ακολούθησαν και δεσμεύσεις θαλάσσιων περιοχών για έρευνες και γυμνάσια από τα δυτικά της Πάφου μέχρι το Καστελλόριζο και τα νότια της Κρήτης, κινήσεις με τις οποίες οι Τούρκοι επανέφεραν επί χάρτου τις διεκδικήσεις τους για την Ανατολική Μεσόγειο. Η προσέγγιση Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία αφορά διάφορους τομείς, ανησυχεί ιδιαιτέρως την Αγκυρα, όχι τόσο για το στρατιωτικό σκέλος της όσο για τις πιθανές αλλαγές που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει στη στρατηγική του Καΐρου για τις θαλάσσιες ζώνες. Πρόκειται για μια χρονική περίοδο κατά την οποία έχουν καταγραφεί έντονες διεθνείς πιέσεις για έναρξη ερευνών υδρογονανθράκων και στα νότια της Κρήτης, κάτι που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Αίγυπτο, που ήδη απολαμβάνει την εκμετάλλευση μεγάλων κοιτασμάτων όπως το Ζορ λόγω, μεταξύ άλλων, της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δημοσίως τουλάχιστον, η Αθήνα απέχει από οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση περί διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, είναι γνωστό ήδη από τον περασμένο χρόνο ότι η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή