Υπό πίεση η στερλίνα παρά την αύξηση των επιτοκίων

Υπό πίεση η στερλίνα παρά την αύξηση των επιτοκίων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προέβη, όπως αναμενόταν, σε αύξηση των επιτοκίων από το 0,25% στο 0,50%, πραγματοποιώντας την πρώτη αύξηση την τελευταία δεκαετία. Με ψήφους 7 έναντι 2, η πλειονότητα των μελών υποστήριξε ότι μια μικρή μείωση του προγράμματος στήριξης δικαιολογείται σε αυτήν τη συνεδρίαση, ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός σταδιακά προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2,0%.

Η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα προγράμματα αγοράς κυβερνητικών και εταιρικών ομολόγων και επαναδιατύπωσε ότι ενδεχόμενη μελλοντική αύξηση των επιτοκίων θα είναι συγκρατημένη και πολύ σταδιακή στα επόμενα τρία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν ενός μήνα στο 1,3040 έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, ενώ έναντι του ευρώ άγγιξε χαμηλό μιας εβδομάδας κοντά στο 0,8940 λίγο μετά την ανακοίνωση της BoE την Πέμπτη.

Πιέσεις δέχτηκε και το δολάριο ύστερα από τη δημοσίευση των προτάσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι προτεινόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις απογοήτευσαν την αγορά που ανέμενε πιο δραστικά μέτρα. Αμφίβολο παραμένει αν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν θα συγκεντρώσουν επαρκή υποστήριξη στο Κογκρέσο και θα περάσουν χωρίς ιδιαίτερες τροποποιήσεις. Με την προσοχή της αγοράς να επικεντρώνεται στα νέα αυτά, η αναμενόμενη ανακοίνωση του Τζερόμ Πάουελ ως προτεινόμενου υποψηφίου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχε περιορισμένο αντίκτυπο στο αμερικανικό νόμισμα. Υπό την προϋπόθεση ότι η πρόταση του προέδρου θα εγκριθεί από τη Γερουσία, ο συγκεκριμένος υποψήφιος θα αντικαταστήσει την Τζάνετ Γέλεν, η θητεία της οποίας λήγει τον Φεβρουάριο, και αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική της προκατόχου του. Περιορισμένη επίδραση είχε στο δολάριο και η ανακοίνωση της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Fed μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης την 1η Νοεμβρίου για αμετάβλητα επιτόκια, όπως αναμενόταν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης κατά 25 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση τον Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης του δολαρίου DXY –ο οποίος αποδίδει την αξία του έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων– υποχώρησε σε χαμηλά μιας εβδομάδας κοντά στις 94,41 μονάδες την Πέμπτη πριν ανακάμψει στις 94,78 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας όμως χαμηλότερα από τα υψηλά τριών μηνών της προηγούμενης εβδομάδας. Σε χαμηλό μιας εβδομάδας 1,1687 βρέθηκε την Πέμπτη το δολάριο και έναντι του ευρώ, ενώ παρέμεινε κοντά σε αυτά τα επίπεδα στις αγορές της Ευρώπης και την επόμενη ημέρα.

* Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή