Η Αμερική πενθεί, ο πρόεδρος «δικαιώνεται»

Η Αμερική πενθεί, ο πρόεδρος «δικαιώνεται»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τετάρτη, οι Νεοϋορκέζοι πενθούσαν τους οκτώ νεκρούς από την τρομοκρατική επίθεση της προηγούμενης μέρας και διερωτούνταν πόσο ευάλωτοι ήταν, μαζί με τις οικογένειές τους, παρότι συνέχιζαν να ακολουθούν τους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινής τους ζωής. Ορισμένοι από αυτούς αναπόφευκτα ανακαλούσαν τις αναμνήσεις μιας άλλης μέρας που ξεκίνησε με λαμπρό ήλιο στο Κάτω Μανχάταν, την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αλλά είχε τη γνωστή σε όλους, φρικτή συνέχεια.

Ωστόσο, ο Νεοϋορκέζος πρόεδρός τους αντέδρασε πολύ διαφορετικά. «Αλλο ένα θαύμα του Τσακ Σούμερ», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ρίχνοντας σε έναν μεταναστευτικό νόμο που είχε υπογράψει ο Τζορτζ Μπους, με την υποστήριξη του Δημοκρατικού γερουσιαστή Σούμερ, την ευθύνη για το γεγονός ότι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης, ένας μετανάστης από το Ουζμπεκιστάν, είχε μπει νόμιμα στη χώρα. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο, προσέθεσε ότι σκέπτεται να στείλει τον δράστη της επίθεσης, Σαϊφούλο Σαΐποφ, στο Γκουαντάναμο. Αυτό θα είναι μια βλακώδης κίνηση. Η αντίδραση του προέδρου στη νέα τραγωδία ήταν πολύ διαφορετική από την τοποθέτησή του μετά το πρόσφατο μακελειό στο Λας Βέγκας, όπου σκοτώθηκαν 58 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.

Τότε, ο κ. Τραμπ απέστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και τόνισε την ανάγκη να μείνουμε μακριά από την πολιτικοποίηση της υπόθεσης – προφανώς, γιατί το ζήτημα που ετίθετο τότε στην ημερήσια διάταξη ήταν εκείνο της οπλοκατοχής. Ωστόσο, την Τετάρτη πολιτικοποίησε ο ίδιος το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση αποτελεί απόδειξη της ορθότητας των προτάσεών του για περιορισμό της μετανάστευσης και της δυνατότητας των μουσουλμάνων να εισέρχονται στη χώρα.

Προτείνοντας να σταλεί ο δράστης των επιθέσεων στο Γκουαντάναμο, ο πρόεδρος Τραμπ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το σύστημα των ομοσπονδιακών δικαστηρίων ως «αστείο». Η τιμωρία των δραστών τρομοκρατικών επιθέσεων πρέπει να είναι «πολύ πιο γρήγορη από την τιμωρία που αυτά τα ζώα παίρνουν τώρα» είπε.

Στην πραγματικότητα, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια έχουν καταδικάσει εκατοντάδες κατηγορουμένους για τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου – συμπεριλαμβανομένου του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, έναν από τους βομβιστές στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Αντίθετα, στα 16 χρόνια που λειτουργεί το Γκουαντάναμο, ούτε ένας από τους κρατουμένους που κατηγορούνται ότι σχετίζονταν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη. Ούτε καν ο Χαλίντ Σαΐχ Μοχάμεντ, που φέρεται ως ο ιθύνων νους των επιθέσεων. Αυτό είναι κάτι το πραγματικά καταγέλαστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή