Σαουδική Αραβία: Συνελήφθησαν έντεκα πρίγκιπες με το επιχείρημα της διαφθοράς

Σαουδική Αραβία: Συνελήφθησαν έντεκα πρίγκιπες με το επιχείρημα της διαφθοράς

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δισεκατομμυριούχος σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ, ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρίας Kingdom Holding, είναι μεταξύ των ανθρώπων που έχουν τεθεί υπό κράτηση και υπό έρευνα από μια νέα επιτροπή κατά της διαφθοράς, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος σαουδάραβας αξιωματούχος.

Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που κατέχει σημαντικά μερίδια στις News Corp, Citigroup, Twitter και σε πολλές άλλες γνωστές εταιρείες. Ο πρίγκιπας ελέγχει επίσης δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα που παρακολουθούνται στον αραβικό κόσμο.

Ανάμεσα σε αυτούς που κρατούνται και τελούν υπό έρευνα εκτός από τον πρίγκιπα Αλ Ουάλιντ είναι τουλάχιστον άλλοι δέκα πρίγκιπες, τέσσερις νυν υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί.

Η σαρωτική εκστρατεία συλλήψεων φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο ενεργειών με στόχο την παγίωση της εξουσίας του πρίγκιπα Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν, του αγαπημένου γιου και κορυφαίου συμβούλου του βασιλιά Σάλμαν.

Σημειώνεται ότι ο Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν, αν και σε ηλικία 32 ετών, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε θέματα στρατού, οικονομίας και κοινωνικών πολιτικών στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας δυσαρέσκεια στη βασιλική οικογένεια, η οποία θεωρεί ότι έχει συγκεντρώσει υπερβολική εξουσία σε πολύ μικρή ηλικία.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι λίγες ώρες πριν από το «κύμα» συλλήψεων, ο βασιλιάς είχε δώσει την έγκριση για τη συγκρότηση επιτροπής κατά της διαφθοράς επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του πρίγκιπα Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ σε δυτικά μέσα ενημέρωσης μόλις τον περασμένο μήνα σχετικά με θέματα όπως τα κρυπτονομίσματα και τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για δημόσια προσφορά μετοχών στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Aramco. Ο Αλ Ουαλίντ ήταν επίσης μεταξύ της ομάδας επενδυτών που αγόρασαν από τον Τραμπ τον έλεγχο του Plaza Hotel στη Νέα Υόρκη ενώ είχε αγοράσει και ένα ακριβό σκάφος από αυτόν.

Οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει δημοσίως άκομψα μηνύματα με τον πρίγκιπα να γράφει στο  twitter το 2015 πως «ο Τραμπ αποτελεί ντροπή για την Αμερική». Ο νυν αμερικανός πρόεδρος, υποψήφιος τότε, δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη και έγραψε για τον πρίγκιπα ότι «θέλει να ελέγξει τους αμερικανούς πολιτικούς με τα λεφτά του μπαμπά, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί όταν θα εκλεγώ».

Με πληροφορίες από New York Times και  Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή