Η πρόσκρουση της φρεγάτας «Κανάρης» στην Αταλάντη – Αποκλειστική φωτό

Η πρόσκρουση της φρεγάτας «Κανάρης» στην Αταλάντη – Αποκλειστική φωτό

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλώρη της φρεγάτας «Κανάρης» μετά την πρόσκρουση στη βραχονησίδα Αταλάντη, κοντά στην Ψυττάλεια, αποτυπώνεται στο φωτογραφικό ντουκουμέντο, που φέρνει στη δημοσιότητα η Καθημερινή.

Η φρεγάτα είχε προσαράξει την περασμένη Πέμπτη με την πλώρη, κάτω από την οποία βρίσκεται το σόναρ, το οποίο προεξέχει και ουσιαστικά οδήγησε στην ακινητοποίηση του πλοίου.

Το περιστατικό είχε προκαλέσει συναγερμό αλλά και οργή στην φυσική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα χαρτογραφημένο σημείο ενώ το συγκεκριμένο πέρασμα αποτελεί σταθερό σημείο διέλευσης των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στην πορεία τους προς τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, λίγο προτού κατευθυνθούν προς τη χερσόνησο της Κυνόσουρας και να φτάσουν προς τον τελικό προορισμό τους, ως εκ τούτου είναι γνωστό σε όλους τους κυβερνήτες. Όπως φαίνεται, άλλωστε, και στη φωτογραφία που δημοσιεύει η Καθημερινή, πάνω στη νησίδα υπάρχουν προειδοποιητικοί φανοί. 

Σε ό,τι αφορά τα αίτια του περιστατικού, επικρατέστερη εξήγηση είναι το ανθρώπινο λάθος. Μάλιστα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προχώρησε στην αντικατάσταση του κυβερνήτη και του διευθυντή ναυτιλίας της φρεγάτας.

Παράλληλα, «έχει διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση για την εξακρίβωση των συνθηκών του συμβάντος και παράλληλα η σύσταση Επιτροπής Πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να εντοπισθούν τα αίτια του συμβάντος και να εξαχθούν ακολούθως συμπεράσματα και διδάγματα προς περαιτέρω εκμετάλλευση».

Η φρεγάτα αποκολλήθηκε με τη βοήθεια ρυμουλκών και κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας με ίδια μέσα, δίχως βοήθεια.

Από τους πρώτους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν είναι σοβαρές. Δεν υπήρξαν τραυματίες, ενώ δεν παρατηρήθηκε κλίση του πλοίου, εισροή υδάτων ή διαρροή καυσίμων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή