Επιχείρηση «Taurus»: Εξάρθρωση σπείρας πλαστογράφων πανευρωπαϊκής εμβέλειας με έδρα την Ελλάδα

Επιχείρηση «Taurus»: Εξάρθρωση σπείρας πλαστογράφων πανευρωπαϊκής εμβέλειας με έδρα την Ελλάδα

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εξάρθρωση κυκλώματος πλαστογράφων με έδρα την Ελλάδα και δίκτυο «πελατών» σε αρκετές χώρες της Ευρώπης προέβησαν οι αρχές, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Taurus», υπό την Εuropol και με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ και αστυνομικών αρχών από άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 20 συλλήψεις και 23 κατ΄οίκον έρευνες, ενώ έχουν εντοπιστεί και τέσσερα εργαστήρια, σε Παγκράτι, Νέο Κόσμο, Πατήσια και πλατεία Κολλιάτσου, όπου η σπείρα έφτιαχνε πλαστά έγγραφα πάσης φύσεως (διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης και παραμονής κ.α.).

Τον «πυρήνα» του κυκλώματος αποτελούσαν τέσσερις Αλβανοί. Η σπείρα τροφοδοτούσε με πλαστά έγγραφα μετανάστες στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στη Γερμανία, το «πελατολόγιο» της, αριθμούσε περίπου 250 άτομα.

Οι δράστες χρέωναν περίπου 400 με 500 ευρώ για κάθε πλαστό διαβατήριο, ενώ φέρονται να έχουν συμμετάσχει και στη διακίνηση περίπου 45 ατόμων, κυρίως Αλβανών με προορισμό τη Βρετανία.

Όπως τονίστηκε στην σχετική ενημέρωση, στην οποία έδωσαν το «παρών» τόσο ο Διευθυντής της Ασφάλειας, κ. Χρήστος Παπαζαφείρης, όσο και αξιωματούχος της Europol, δεν αποκλείεται το κύκλωμα να έχει προμηθεύσει με πλαστά έγγραφα και υπόπτους για τρομοκρατία, παρότι, όπως διευκρινίστηκε, δεν υπάρχουν ακόμη απτές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή