Καταλωνία: Η κρίση μεταφέρεται στο Βέλγιο

Καταλωνία: Η κρίση μεταφέρεται στο Βέλγιο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογική εκστρατεία από τις Βρυξέλλες θα διεξάγει, πιθανότατα, ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν, απειλώντας να αποσταθεροποιήσει και την κυβέρνηση του Βελγίου, μια χώρα που αντιμετωπίζει τα δικά της αυτονομιστικά προβλήματα.

Βελγικό δικαστήριο στο οποίο παρουσιάστηκε ο Πουτζντεμόν και τέσσερις πρώην υπουργοί του, εναντίον των οποίων η Ισπανία έχει εκδώσει ένταλμα έκδοσης, αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους με την προϋπόθεση ότι θα μείνουν στη χώρα μέχρι την έκδοση τελικής απόφασης. Ο Πουτζντεμόν και οι πρώην συνεργάτες του οφείλουν να εμφανιστούν εκ νέου ενώπιον βελγικού δικαστηρίου στις 17 Νοεμβρίου, οπότε είναι πιθανό να εκδοθεί πρωτοβάθμια απόφαση. Ακόμη και αν γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης, θα υπάρχει δυνατότητα άσκησης εφέσεων, με τις τελικές αποφάσεις να μην αναμένονται παρά τον Ιανουάριο.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Πουτζντεμόν θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει, έστω και από τις Βρυξέλλες, στις τοπικές εκλογές της Καταλωνίας, που ορίστηκαν από την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για την 21η Δεκεμβρίου. Hδη, το κεντροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα του PDECAT, τον όρισε επικεφαλής της εκλογικής λίστας του, επιδιώκοντας να συμμετάσχουν σ’ αυτήν όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η βελγική δικαιοσύνη σχετικά με την έκδοση του Πουτζντεμόν αποτελεί πολιτικό εφιάλτη για τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ηγείται εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Hδη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Ζαμπόν, ο οποίος ανήκει στο αυτονομιστικό κόμμα της ολλανδόφωνης Φλάνδρας NV-A, δήλωσε: «Υπάρχει ο ισπανικός νόμος, αλλά υπάρχουν και το διεθνές δίκαιο και η ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων… Τι περιμένει άραγε η Ε.Ε. για να δράσει»; Ο αρχηγός του ίδιου κόμματος, Μπαρτ ντε Βέβερ, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «το παρελθόν, αλλά ακόμη περισσότερο το “παρών” του Λαϊκού Κόμματος είναι ο Φράνκο, η καταστολή». Αλλά και ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Eλιο ντι Ρούπο δήλωσε ότι «ο Πουτζντεμόν έκανε κατάχρηση της εξουσίας του, αλλά και ο Ραχόι συμπεριφέρθηκε σαν αυταρχικός οπαδός του Φράνκο». Eνας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, αποδοκίμασε ως «υπερβολική αντίδραση» την προφυλάκιση οκτώ μελών της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης.

Δημοσκόπηση της εταιρείας GAD3, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, φέρνει τα κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία να κερδίζουν τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και να βρίσκονται στο όριο της πλειοψηφίας στο τοπικό Κοινοβούλιο (66-69 έδρες σε σύνολο 135). Πάντως, το αριστερό αυτονομιστικό κόμμα ERC φαίνεται να απορρίπτει αυτή τη φορά την προεκλογική συνεργασία με το PDECAT – η προθεσμία για τον σχηματισμό εκλογικών συνασπισμών λήγει σήμερα.

Ρήγμα στο Podemos

Στο μεταξύ, το καταλανικό ζήτημα προκάλεσε ρήγμα στο Podemos. Ο ηγέτης του καταλανικού κλάδου του κόμματος, Αλμπάνο Ντάντε Φατσίν, παραιτήθηκε από το κόμμα, ύστερα από σειρά διαφωνιών με την κεντρική ηγεσία του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ο Φατσίν είχε αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, με την οποία ήταν αντίθετη η κομματική ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή