Ο ΣΥΡΙΖΑ και το πλεόνασμα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκαλέσει σε συνεδρίαση άμεσα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στόχος της συνεδρίασης είναι να επικοινωνηθεί στους βουλευτές και, μέσω αυτών, στη συνέχεια στους πολίτες το θετικό αφήγημα που η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός προωθούν για οριστική είσοδο της χώρας και της οικονομίας σε θετική τροχιά, που θα οδηγήσει σε οριστική έξοδο από τα μνημόνια με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται προς ανταπόκριση στο αίτημα αλλά και στην γκρίνια που έχουν εκφραστεί από βουλευτές ότι δεν ενημερώνονται όσο συχνά θα επιθυμούσαν για τις κυβερνητικές προτεραιότητες και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ανέμεναν, πριν συγκαλέσουν την Κ.Ο. σε συνεδρίαση, να αποκτηθεί μία κατά το δυνατόν πιο σαφής εικόνα για το τελικό ύψος του ποσού που θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα, καθώς και για το πώς αυτό θα κατανεμηθεί. Οι σχετικές συνεννοήσεις με τους εταίρους, των οποίων η έγκριση είναι αναγκαία, βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο. Την επικαιροποιημένη εικόνα για τη στάση των δανειστών θα μεταφέρει στον κ. Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά και τον κύκλο επαφών που είχε χθες, στο περιθώριο του Eurogroup.

Εισηγήσεις

Πριν από την οριστικοποίηση των αποφάσεων, ο κ. Τσίπρας θα ακούσει και τις εισηγήσεις των βουλευτών όσον αφορά τον τρόπο που εκείνοι θεωρούν ότι θα πρέπει να διατεθεί αυτή η υπεραπόδοση των εσόδων. Βεβαίως, αυτή η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού γίνεται και για να μην υπάρχει στους βουλευτές η αίσθηση πως η κυβέρνηση προστρέχει σε αυτούς μόνο στα δύσκολα, όταν πρέπει να ψηφιστούν μέτρα και, την ίδια στιγμή, όταν υπάρχουν θετικές προοπτικές αφήνονται στο περιθώριο. Στην κυβέρνηση περιμένουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, μετά τα μέσα του μήνα, για να γνωρίζουν το ακριβές ποσό που θα διατεθεί ως κοινωνικό μέρισμα, επιμένουν, ωστόσο, ότι θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ.

«Μασάζ»

Πάντως, η κατανομή του κοινωνικού μερίσματος είναι το ευχάριστο ζήτημα που θα απασχολήσει την Κ.Ο. Καθώς η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν ορισμένα δύσκολα ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, οι αλλαγές στα επιδόματα είναι τα πιο δύσκολα από πλευράς πολιτικής διαχείρισης για την κυβέρνηση. Είναι αυτά που καθιστούν αναγκαίο ένα «μασάζ» προς τους βουλευτές, οι οποίοι θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της δυσαρέσκειας των πολιτών, για ζητήματα, μάλιστα, που βρέθηκαν στον πυρήνα της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στην πορεία διεκδίκησης της εξουσίας αλλά και ως υπόσχεση ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να τα υπερασπιστεί αποτελεσματικά.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στην κυβερνητική θέση ότι πρόκειται για τους τελευταίους αναγκαίους συμβιβασμούς, για υποχωρήσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία είναι, επί της ουσίας, η τελευταία δύσκολη αξιολόγηση πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή