410.000 νέοι οφειλέτες με χρέη προς την εφορία μέσα σε ένα μήνα

410.000 νέοι οφειλέτες με χρέη προς την εφορία μέσα σε ένα μήνα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετρακόσιες δέκα χιλιάδες φορολογούμενοι προστέθηκαν στη μακρά λίστα των οφειλετών του Δημοσίου μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επιβεβαιώνουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, καθώς τον περασμένο Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο πληρώθηκε η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη του ΕΝΦΙΑ, περίπου 410.000 δεν άντεξαν και άφησαν απλήρωτους φόρους 700 εκατ. ευρώ. Συνολικά 4.267.408 φορολογούμενοι χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο από 3.857.086 που ανέρχονταν οι οφειλέτες τον Αύγουστο του 2017.

Και στην αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η φορολογική διοίκηση δίνει τη χαριστική βολή κατάσχοντας σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και επιχειρήσεις. Παράλληλα, προχωρεί σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε καθημερινή βάση διενεργούνται 700 κατασχέσεις κυρίως μισθών και συντάξεων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία από την αρχή του έτους, οι φορολογούμενοι δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν φόρους ύψους 9,25 δισ. ευρώ. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι εάν οι δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει την καταβολή των φόρων σε 12 μηνιαίες δόσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν πληρώσουν καθόλου τους φόρους που τους αναλογούν, τότε η τρύπα στα έσοδα θα διευρυνθεί. Πάντως, η υπερφορολόγηση των νοικοκυριών είναι πλέον ορατή στους ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν μείωση της εισπραξιμότητας σε φόρους που μέχρι τώρα στήριζαν τον προϋπολογισμό (ήταν υψηλότερη από 85%). Οι υψηλοί φόροι και οι αυξημένες προκαταβολές φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με την αύξηση της προκαταβολής φόρου, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στα νοικοκυριά, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους όχι μόνο προς την εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στις τράπεζες γενικότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ξεπερνά τα 98,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 89,48 δισ. ευρώ αφορούν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν προ του 2017, ενώ 9,25  δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονταν σε 4.267.408 τον Σεπτέμβριο. Αυξήθηκαν κατά 410.000 συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.724.708 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε 991.392 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 152.336 κατασχέσεις.

Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγουμένων ετών. Βέβαια, μπροστά στον τεράστιο ποσό των 98,73 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η είσπραξη του ανωτέρου ποσού φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό.

Λίστες φοροφυγάδων.

Λίστες φοροφυγάδων, αλλά χωρίς ονόματα και ΑΦΜ, αναμένεται να δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά πρόκειται για συγκεντρωτικά στοιχεία παραβάσεων και ελέγχων που διενεργήθηκαν από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Συγκεκριμένα, στην ειδική έκθεση θα παρουσιάζονται πίνακες σχετικά με την πορεία των εσόδων κατά την προηγούμενη τριετία καθώς και αναλυτικοί πίνακες για το βεβαιωτικό και εισπρακτικό έργο των εφοριών, του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου κατά την ίδια τριετία, ενώ θα επισυνάπτονται και σχετικές καταστάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν τον αριθμό των φορολογουμένων που διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή