Ο Τραμπ προειδοποιεί εκ νέου τη Β. Κορέα

Ο Τραμπ προειδοποιεί εκ νέου τη Β. Κορέα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο σήμερα για «μεγάλες προόδους» στο θέμα της Βόρειας Κορέας και χαιρέτισε τον «πολύ χρήσιμο» ρόλο της Κίνας έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε- Ιν στη Σεούλ.

Πάντως ο Τραμπ προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πλήρες εύρος της στρατιωτικής της ισχύος, αν χρειαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ή τους συμμάχους της.

Η Πιονγκγιάνγκ είναι «μια παγκόσμια απειλή η οποία απαιτεί παγκόσμια δράση», υπογράμμισε ο Τραμπ, λέγοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ήταν «πραγματικά πολύ, πολύ χρήσιμος».

«Ελπίζουμε ότι με τον ίδιο τρόπο θα φανεί χρήσιμη και η Ρωσία», πρόσθεσε.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Βόρεια Κορέα να απειλήσει όλα όσα χτίσαμε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ προειδοποίησε ότι, αν και ελπίζει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει πλην των στρατιωτικών, είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειάζεται «για να αποτρέψω τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα να απειλεί τόσο ανώφελα ζωές».

Στη συνέχεια, υιοθετώντας έναν πιο ήπιο τόνο, ο Τραμπ κάλεσε τη Βόρεια Κορέα «να κάνει το σωστό» και πρόσθεσε: «Βλέπω κάποια κίνηση», αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Ελπίζουμε πραγματικά ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε» το πλήρες εύρος των στρατιωτικών ικανοτήτων των ΗΠΑ, κατέληξε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φτάσει νωρίτερα στην αεροπορική βάση Οσάν, έξω από την Σεούλ, ξεκινώντας την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα.

Στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο στο Καμπ Χάμφρεϊς, τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στη χώρα, όπου συναντήθηκε με Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες στρατιωτικούς μαζί με τον πρόεδρο Μουν.

«Τελικά θα βρούμε μια λύση στο βορειοκορεάτικο πρόβλημα», δεσμεύθηκε από το Καμπ Χάμφρεϊς ο Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

«Πάντα βρίσκομε λύση. Πρέπει να βρεθεί λύση», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε μάλιστα τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του για τη «φοβερή συνεργασία», παρά τις διαφωνίες τους σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα και με τη διμερή εμπορική τους συμφωνία.

Κατά τη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών μετά την επίσημη τελετή υποδοχής που πραγματοποιήθηκε έξω από τον Κυανό Οίκο στη Σεούλ, ο Μουν δήλωσε στον Τραμπ ότι ελπίζει η επίσκεψή του να μειώσει την αγωνία της Νότιας Κορέας σχετικά με τη Βόρεια Κορέα και να χρησιμεύσει «ως σημείο καμπής για την επίλυση του βορειοκορεάτικού πυρηνικού ζητήματος».

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή