Ο ΔΗΚΤΗΣ (07/11/17)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Τσαμάζ άλλα 4 χρόνια στο τιμόνι του ΟΤΕ

Για άλλη μια τετραετία ανανέωσε τη θητεία του ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ ο Μιχάλης Τσαμάζ (φωτ.). Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, στη συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου 2017, ανανέωσε τη διάρκεια της σύμβασης του κ. Τσαμάζ μέχρι την ημερομηνία της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2021. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συμβόλαιο υπογράφεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Ο κ. Τσαμάζ είναι ο μακροβιότερος επικεφαλής του ΟΤΕ, έχοντας στο τιμόνι του οκτώ συναπτά έτη. Eξελέγη για πρώτη φορά στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στις 3 Νοεμβρίου 2009, αντικαθιστώντας τον κ. Παναγή Βουρλούμη. Εκτοτε, ο κ. Τσαμάζ ασκεί ανελλιπώς τα καθήκοντά του και σίγουρα η πρόσφατη απόφαση ανανέωσης της θητείας του συνιστά άλλη μια κίνηση εμπιστοσύνης της Deustche Telekom προς το πρόσωπό του.

100.000 ευρώ πήρε το 2016 το συμβούλιο του υπερταμείου

Στις 100.000 ευρώ ανήλθαν οι αμοιβές του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) για το 2016. Οι αμοιβές είναι μεικτές. Οι καθαρές διαμορφώθηκαν στις 74.000 ευρώ. Εξ αυτών, οι 34.000 ευρώ μεικτά (24.000 ευρώ καθαρά) αφορούν τον πρόεδρο Ζακ Λε Παπ, που αμείβεται με 2.000 ευρώ (μεικτά) ανά συνεδρίαση. Ολα τα υπόλοιπα μέλη αμείβονται με 1.000 ευρώ (μεικτά) ανά συνεδρίαση. Πέρυσι, το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδρίασε 17 φορές ή περίπου μία φορά ανά εβδομάδα. Για φέτος οι συνεδριάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου του ΕΕΣΥΠ είναι περίπου ανά δεκαπενθήμερο.

Φτωχός χρηματιστηριακά ο φετινός Οκτώβριος

Ο Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος μήνας από πλευράς χρηματιστηριακών συναλλαγών από το ξεκίνημα του 2017. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι επενδυτές εμφάνισαν εισροές συναλλαγών μόλις 1,84 εκατ. ευρώ, που είναι η χαμηλότερη επίδοση στη διάρκεια του δεκαμήνου, με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση να είναι οι εισροές του περασμένου Αυγούστου, που είχαν ανέλθει στα 4,49 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, οι ενεργές μερίδες επενδυτών ήταν μειωμένες τον Οκτώβριο σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο και ανήλθαν στις 14.350 από 17.520 τον ένατο μήνα του έτους.

Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Σε σημαντική μείωση των τιμών-στόχων για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Bank of America, λόγω των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η πιθανή αύξηση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων και η αλλαγή των κανονισμών της ΕΚΤ για την κάλυψη με προβλέψεις του συνόλου των νέων NPEs ενισχύουν το ρίσκο για τις εγχώριες τράπεζες. Ετσι, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank είναι 1,3 ευρώ, έναντι προηγούμενου στόχου 1,83 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 0,21, έναντι 0,32 ευρώ, για την Πειραιώς 2,31 ευρώ από 4,62 ευρώ και για την Eurobank στα 0,58 ευρώ, έναντι 0,94 ευρώ.

Νόμιμη η αύξηση του ΕΦΑ για τις εξωχώριες εταιρείες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική και νόμιμη την αύξηση από το 3% στο 15% του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) στις εξωχώριες εταιρείες και απέρριψε αίτηση οffshore εταιρείας που ζητούσε να ακυρωθεί η επίμαχη αύξηση. Ειδικότερα, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 2810/2017 απόφασή του, έκρινε ότι η επίμαχη αύξηση του ΕΦΑ δεν αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές. Τα μέλη του Β΄ Τμήματος επισημαίνουν ότι με την επίμαχη αύξηση «δεν τίθεται ούτε ζήτημα υπέρμετρης επιβάρυνσης της ιδιοκτησίας ή επέμβασης στην περιουσία των βαρυνομένων δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωχθέντα από τον νομοθέτη σκοπό ή ζήτημα υπέρμετρου περιορισμού της επιχειρηματικής ελευθερίας των υπόχρεων, ο οποίος να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή