ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Δ. Τζανακόπουλος: Στο Eurogroup επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα για την αξιολόγηση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Για επιβεβαίωση του πολύ θετικού κλίματος για την πορεία της αξιολόγησης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τόσο από τη σύντομη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και από τα όσα δήλωσαν στη συνέχεια Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Είπε ότι επισημάνθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις για την γ' αξιολόγηση στην οποία όλες οι πλευρές σημειώνουν με ότι είναι δυνατό άμεσα να ολοκληρωθεί.

Για το κοινωνικό μέρισμα και την πρόταση της ΝΔ, να διανεμηθεί ώστε να μην πληρωθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη ΝΔ, να τοποθετηθεί εάν καταρχήν συμφωνεί επί της αρχής να διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα. Εξήγησε πάντως, πως δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είναι οριζόντια και δεν λαμβάνει εισοδηματικά ή αλλά κριτήρια, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ πρόσθεσε πως πρόκειται για μέτρο που επιβάλλεται κάθε χρόνο. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να διοχετευθούν τα χρήματα στα χαμηλά στρώματα και αυτό συζητάμε με τους θεσμούς» τόνισε.

Για Paradise Papers

Την πρόθεση της κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος των paradise papers, υπογράμμισε επίσης ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για την ανακοίνωση της ΝΔ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τη ΝΔ εάν γνωρίζει κάτι για τα πρόσωπα που εμπλέκονται - στην συγκεκριμένη λίστα των φορολογικών παραδείσων - και μπορεί να διαφωτίσει την κυβέρνηση να το κάνει άμεσα. «

Θα πρέπει (η ΝΔ) να δώσει σαφείς απαντήσεις και εξηγήσεις για τη χθεσινή της ανακοίνωση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ζητώντας παράλληλα από την αξιωματική αντιπολίτευση να πει εάν υπάρχει κάτι που φοβάται. Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε τη ΝΔ, πως «η κυβέρνηση θα ελέγξει εξονυχιστικά το σύνολο των ονομάτων που εμπεριέχονται στα paradise papers» ώστε, όπως πρόσθεσε, «μετά τον έλεγχο των ονομάτων από τις αρχές, να δούμε ποιοι έχουν τελέσει αδικήματα και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και ποιοι θα πρέπει να πληρώσουν αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και σε σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφάνειας, όπως στους ελέγχους διαφόρων λιστών, της λίστας Λαγκάρντ, της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, αλλά και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος για τη χρήση πληροφοριών που έρχονται με παράνομο τρόπο στα χέρια των αρχών, αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Τέλος, με αφορμή τα paradise papers, είπε ότι τέτοια ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα από τα κράτη, αλλά θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη να πάρουν συνολικά μέτρα για τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει προτείνει κοινή φορολογική πολιτική στα κράτη μέλη της Ευρώπης και συνεργασία φορολογικών κρατών για να αντιμετωπίζονται αυτές οι πρακτικές» ενώ πρόσθεσε ότι «στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν με τον πλέον επίσημο τρόπο».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ