NEWSLETTER

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό τον 15ο αι. έως το 1974

Eπειτα από αρκετή προσπάθεια και ουκ ολίγα οικονομικά προβλήματα εκδόθηκε ο 35ος τόμος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού «Μνήμων» με επιμελητή τον Χρήστο Λούκο. Οι μελέτες, προσεγγίσεις, παρεμβάσεις, σημειώματα και βιβλιοκρισίες του τόμου καλύπτουν ένα χρονικό εύρος της ιστορίας ανάμεσα στον 15ο αιώνα και στο 1974. Η Καλλιόπη Παυλή περιγράφει τη διαμόρφωση της έννοιας του πολίτη στην κοινωνία της Φλωρεντίας, όπως αυτή προέκυψε κατά τη σύγκρουση της πρωτοαστικής τάξης με την κατεστημένη τον 15ο αιώνα φεουδαρχία. Η Βρετανή μυθιστοριογράφος Ντόροθι Μίλερ Ρίτσαρντσον αποτελεί αφορμή για τη Χρύσα Μαρινά, η οποία αναλύει τη διαλεκτική μεταξύ της μυθοπλασίας και την έννοια του αρχείου. Η βενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα μέσα από νοταριακά κείμενα και διαθήκες αποτελεί το αντικείμενο έρευνας της Αγλαΐας Κάσδαγλη, ενώ ο Αντώνης Χατζηκυριάκου, μέσα από τη μελέτη τριών εντόπιων μεσαζόντων της Κύπρου, αναδεικνύει τη σημασία της τοπικής διάστασης της οθωμανικής αυτοκρατορικής εξουσίας.

Για τον Χριστόφορο Μηλιώνη

Την ερχόμενη εβδομάδα επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κίχλη» η συλλογή διηγημάτων του Χριστόφορου Μηλιώνη «Καλαμάς και Αχέροντας». Το βιβλίο επανεκδόθηκε πριν από ένα μήνα και στα γερμανικά από το Νεοελληνικό Ινστιτούτο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου στη μετάφραση του Hans Eideneier και θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στις 3 Δεκεμβρίου. Η ίδια συλλογή μεταφράστηκε στα ιταλικά από τον Kresenzio Sanzelio και αναμένεται να κυκλοφορήσει του χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διηγήματα «Συμφωνία» και «Δικαιοσύνη» περιλαμβάνονται στη συλλογή διηγημάτων Ηπειρωτών συγγραφέων που κυκλοφόρησε στα αλβανικά. Εξάλλου, τέσσερα διηγήματα από τη συλλογή του Χριστόφορου Μηλιώνη «Πικρά γλυκά» δημοσιεύτηκαν σε γαλλικά περιοδικά σε μετάφραση Jean Marc Laborie. Ολη η συλλογή θα εκδοθεί έως το τέλος του χρόνου από τον εκδοτικό οίκο L’Harmattan στο Παρίσι. Του χρόνου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και μια ανθολογία διηγημάτων του, σε επιμέλεια Αλέξη Ζήρα και Ελισάβετ Κοτζιά. Πρόσφατα, μετά τον θάνατο του συγγραφέα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη μια συλλογή 17 κειμένων του, με τίτλο «Από-θέματα», που είναι αφηγήσεις, μαρτυρίες, χρονικά κ.ά. εκ των οποίων πολλά είχαν δημοσιευτεί παλιότερα σε εφημερίδες και περιοδικά. Παράλληλα, τιμητική εκδήλωση για τον Χριστόφορο Μηλιώνη θα οργανωθεί το προσεχές διάστημα από την Ενωση Λογοτεχνών Κύπρου. Η ίδια εκδήλωση θα επαναληφθεί στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή