Σφυροκόπημα στις μετοχές των τραπεζών

Σφυροκόπημα στις μετοχές των τραπεζών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλό βαρομετρικό έπληξε χθες τον τραπεζικό κλάδο (-6,52%), με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το χρηματιστηριακό κλίμα και ο γενικός δείκτης να υποστεί απώλειες 1,77% και να διολισθήσει στις 748,44 μονάδες. Το ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται στην ανησυχία των επενδυτών ότι η αναβολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αρνητικές συνέπειες στις τέσσερις συστημικές τράπεζες που έχουν αναλάβει έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Είχε προηγηθεί την περασμένη Δευτέρα η έκθεση της Bank of America/Merrill Lynch, η οποία περιέκοψε δραστικά τις τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, προβλέποντας εμμέσως ότι θα υποχωρήσουν. Η αναπροσαρμογή αυτή βασίστηκε σε εκτιμήσεις ότι οι τράπεζες θα δυσκολευθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και επιπλέον θα υποστούν επιπτώσεις από την αλλαγή λογιστικών προτύπων και εποπτικών κανόνων για τις επισφάλειες.

Χθες υπήρξε νέα επιδείνωση για τις ελληνικές τράπεζες μετά τις πληροφορίες ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές πιέζουν ζητώντας να «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους. Βαριές απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι της Alpha Bank (-7,1%), της Eurobank (-6,67%) και ακολούθησαν η Τράπεζα Πειραιώς (-6,25%), η Εθνική Τράπεζα (-5,69%) και η Τράπεζα Αττικής (-5,45%). Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 46,828 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα πακέτα αφορούσαν συναλλαγές αξίας 2,31%. Στάσιμη εικόνα παρουσίασε η εγχώρια ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά, με μικρό όγκο συναλλαγών και ελάχιστες διακυμάνσεις σε τιμές και αποδόσεις.

Το spread του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρά κατά 1 μονάδα βάσης σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε στις 473 μονάδες. Το 2ετές κρατικό ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 102,65 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 2,80%, το 5ετές κρατικό ομόλογο αποτιμήθηκε στα 101,20 λεπτά, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 4,09%, ενώ το 10ετές κρατικό ομόλογο κατέγραψε τιμή στα 91,10 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,07%. Οι αποδόσεις των ομολόγων που έχουν εκδώσει εισηγμένες εταιρείες και τράπεζες εμφάνισαν την εξής εικόνα: Εθνική Τράπεζα 2,48%, Eurobank 2,75%, OΠΑΠ 2,84%, Μυτιληναίος 3,05%, Τέρνα Ενεργειακή 3,86%, Sunlight 3,96% και Housemarket 4,20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή