Σφοδρή επίθεση κατά Τεχεράνης από το Ριάντ

Σφοδρή επίθεση κατά Τεχεράνης από το Ριάντ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολεμική ατμόσφαιρα στις σχέσεις της με το Ιράν συντηρεί η Σαουδική Αραβία, ενισχύοντας τους φόβους για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύρραξης ανάμεσα στους δύο βασικούς ανταγωνιστές στην περιοχή του Κόλπου.

Ο πρίγκιπας – διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατηγόρησε χθες το Ιράν ότι προμηθεύει λαθραία με πυραύλους την πολιτοφυλακή των σιιτών Χούθι, στη γειτονική Υεμένη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, έκανε λόγο για «άμεση στρατιωτική επίθεση» του Ιράν, η οποία «θα μπορούσε να εκληφθεί ως πράξη πολέμου».

Αφορμή για τις δηλώσεις του πρίγκιπα Μοχάμεντ στάθηκε η εκτόξευση πυραύλου από το έδαφος της Υεμένης, το βράδυ του Σαββάτου, με κατεύθυνση τη Σαουδική Αραβία. Ο πύραυλος καταστράφηκε από την αεράμυνα του βασιλείου, χωρίς να υπάρξουν θύματα, κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ.

Με συνέντευξή του στο CNN, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, κατηγόρησε το φιλοϊρανικό σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ για την εκτόξευση του πυραύλου. Στο πλευρό του Ριάντ στάθηκε η Ουάσιγκτον. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, δήλωσε ότι ο επίμαχος πύραυλος «ενδέχεται να ήταν ιρανικής κατασκευής» και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι προμηθεύει με όπλα τους αντάρτες Χούθι, παραβιάζοντας αποφάσεις του διεθνούς Οργανισμού. Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ αρνούνται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση και κατηγορούν με τη σειρά τους τη Σαουδική Αραβία για «εγκλήματα πολέμου» στην Υεμένη.

Επιδημία χολέρας

Το Ριάντ απέκλεισε τη Δευτέρα την Υεμένη από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Χθες, τα Ηνωμένα Εθνη κάλεσαν το βασίλειο να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη γειτονική χώρα, που υφίσταται τις φρικτές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου και της ξένης επέμβασης. Περίπου 900.000 άνθρωποι έχουν πληγεί μέχρι τώρα από επιδημία χολέρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας του βασιλείου δήλωσε χθες ότι θα συνεχιστούν οι διώξεις υψηλά ιστάμενων προσώπων που κατηγορούνται για διαφθορά. Τουλάχιστον 500 πρώην υπουργοί, μεγαλοεπιχειρηματίες και μέλη της βασιλικής οικογενείας έχουν ήδη συλληφθεί και κρατούνται σε τεράστια αίθουσα χορού του πεντάστερου ξενοδοχείου Ritz – Carlton, στο κέντρο του Ριάντ. Αραβικά μέσα αναφέρουν ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογενείας, ο πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Φαχντ, γιος πρώην βασιλιά της χώρας, σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στην προσωπική του ασφάλεια και στην αστυνομία, καθώς αντιστάθηκε στη σύλληψή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή