Η απάντηση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη για την εταιρεία στα Paradise Papers

Η απάντηση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη για την εταιρεία στα Paradise Papers

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάμεσα στα 130 ελληνικά ονόματα που εμφανίζονται στη λίστα της Appleby και που φέρονται να συνδέονται με εταιρείες offshore είναι και αυτό της Μαρέβα Μητσοτάκη.

Η ίδια απαντά στην εφημερίδα «Εθνος», που δημοσιεύει τη λίστα των Paradise Papers, πως ουδέποτε έκρυψε την νόμιμη επαγγελματική της δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα, κάτι που, όπως υπογραμμίζει, αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό της. Προσθέτει, δε, πως το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την JP Morgan London και ότι ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών λογαριασμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) ελέγχους. Επιπλέον όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Λογιστές. Η εταιρεία, όπως προκύπτει και από τα έγγραφα των Paradise Papers, ήταν ουσιαστικά ανενεργή από το 2012. 

Η κυρία Μητσοτάκη προσθέτει, επίσης, ότι «με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα, ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο».

«Η εν λογω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα JP Morgan London. Ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών λογαριασμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) ελέγχους. Επιπλέον όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Λογιστές. Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται.

Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας απο τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος. Στη διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010- Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα JP Morgan London. Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με τη συνήθη πρακτική. Η επίσημη συμμετοχή και η ενεργός παρουσία της Goldman Sachs, της JP Morgan και των Ορκωτών Ελεγκτών εξασφάλιζαν τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών και την πλήρη διαφάνεια ως προς την προσέλευση και την κίνηση των κεφαλαίων».

Όσον αφορά την υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών σημειώνει: «Όπως έχω ήδη αναφέρει με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν, η οποία προφανώς ήταν αντικειμένο της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει την εταιρεία και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, η φήμη της οποίας αποτελούσε επαρκή εγγύηση για τη νόμιμη λειτουργία της ετιαρείας και τη συμμόρφωσής της με την οικεία νομοθεσία. Πάντως η Eternia Capital Management είχε έναν και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την AML (Anti Money Laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς με τους οποίους είχε συνεργασία».

«Όσον αφορά τυχόν σημειώσεις τη δικηγορικής εταιρείας δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρονται. Το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση που οφειλόταν στις ζημιές που είχε συσσωρεύσει για τους επενδυτές, επενδυτική απόφαση η οποία ήταν εντελώς ανεξάρτητη με τις εκλογές στην Ελλάδα. Όποια αναφορά μπορεί να υπάρχει, αν υπάρχει, εικάζω ότι έχει να κάνει με τον χρόνο των εκλογών ως προσδιοριστικό χρονικό σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες και όχι για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου που είχει ληφθεί πριν από τις εκλογές. Ειρήσθω, δε, εν παρόδω ότι το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με το σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου» απαντά η κυρία Μητσοτάκη σχετικά με αναφορές για σημειώσεις της δικηγορικής εταιρείας Appleby – που ίδρυσε την Eternia – ότι η λήψη αποφάσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας αναβλήθηκε λόγω εκλογών το Μάιο του 2012. Τελικά η Appleby απέσυρε τις υπηρεσίες της από την Eternia Capital Management τον Οκτώβριο του 2012».

Σχετικά με την εμφάνιση της εταιρείας ως ενεργή στα αρχεία της Appleby έως και το 2014 η κ. Μητσοτάκη επισημαίνςι: «Μετά το κλείσιμο του του αμοιβαίου κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2012 και επειδή εξέλειπε ο λόγος που ο investment manager  είχε συσταθεί, με τον έτερο μέτοχο ζητήσαμε από συνεργάτη μας όπως δώσει εντολή στη δικηγορική εταιρεία που την είχε συστήσει για την άμεση λύση της. Έκτοτε δεν ασχολήθηκα με την εταιρεία ούσα σίγουρη ότι είχε κλείσει από τότε που είχαμε δώσει τη σχετική εντολή. Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου το έτος 2012, η εταιρεία δεν είχε απολύτως καμία δραστηριότητα, για αυτό άλλωστε και από τότε (2012) δόθηκε η εντολή για το κλείσιμό της, η οποία θεωρώ ότι θα μπορεί να βρεθεί στα αρχεία της εταιρείας που την είχε συστήσει. Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου η εταιρεία δεν είχε καμία δραστηριότητα, ούτε το 2013, ούτε το 2014. Τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνονται απολύτως και από το περιεχόμενο της ίδιας της ερώτησής σας και από τη γνώση που εσείς έχετε και και εγώ πληροφορούμαι από εσάς, ότι, δηλαδή, ο agent service provider της εταιρείας, δηλαδή η δικηγορική εταιρεία που είχε συστήσει και παρακολουθούσε τη λειτουργία της, διέκοψε την παροχή υπηρεσιών της κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, χρόνος που προφανώς συνδέεται με την εντολή που είχε λάβει για κλείσιμο της εταιρείας (investment manager).

Επίσης από εσάς πληροφορούμαι για πρώτη φορά ότι η εταιρεία διαγράφηκε απ΄το μητρώο εταιρειών τον Ιανουάριο του 2015. Δεν γνωρίζω γιατί, ενώ η εντολή για το κλείσιμο της εταιρείας δόθηκε περί τα μέσα του 2012, γιατί, ενώ ο agent service provider της εταιρείας διέκοψε την παροχή υπηρεσιών του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως πληροφορούμαι από εσάς, η εταιρεία εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως active entity και διαγράφηκε τον Ιανουάριου του 2015, το οποίο, όπως προείπα, επίσης πληροφορούμαι από εσάς.

Επειδή πράγματι πρόκειται για εύλογο ερώτημα, μετά το σχετικό ερώτημά σας ρώτησα και από την πλευρά μου νομικούς, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι συχνά και προς αποφυγή εξόδων, για εταιρείες που ολοκληρώνουν τη δραστηριότητά τους, αφήνονται από τους agent service provider αδρανείς, χωρίς να καταβάλλονται τα ετήσια έξοδά τους (annual fees) και έπειτα από κάποιο διάστημα αδράνειας διαγράφονται αυτόματα από το εταιρικό μητρώο. Όπως με ενημέρωσαν, μέχρι την αυτόματη (τυπική) διαγραφή τους οι εταιρείες αυτές εμφανίζονται ως "ενεργές" παρόλο που είναι σε αδράνεια, χωρίς καμία δραστηριότητα. Αυτό εικάζω ότι έχει συμβεί και με την εν λογω εταιρεία, χωρίς να το γνωρίζω, θεωρώ όμως ότι ο πιο κατάλληλος για να σας απαντήσει είναι ο ίδιος ο agent service provider» καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή