Νευρικότητα σε πολλές εταιρείες προκαλεί η σύλληψη του Μπιν Ταλάλ

Νευρικότητα σε πολλές εταιρείες προκαλεί η σύλληψη του Μπιν Ταλάλ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα έχει προκαλέσει σε μεγάλες επιχειρήσεις, τεχνολογικούς κολοσσούς και τράπεζες η σύλληψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους τους αλλά και για έναν από τους δυναμικότερους επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Στις επενδύσεις του συγκαταλέγονται μεγάλα πακέτα μετοχών στις Twitter, Lyft και Citigroup, ενώ ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έχει συνεργασθεί με μεγιστάνες όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Ρούπερτ Μέρντοχ και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Κατέχει την 50ή θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, με περιουσία που ανέρχεται σε 19 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Bloomberg. Η είδηση της σύλληψής του προκάλεσε, ωστόσο, ραγδαία πτώση των μετοχών της επενδυτικής του εταιρείας, Kingdom Holding, με αποτέλεσμα να μειωθεί η χρηματιστηριακή της αξία στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2011 και να χάσει περισσότερα από ένα δισ. δολάρια μέσα σε 48 ώρες. Σήμερα, η αξία της Kingdom Holding υπολογίζεται στα 9 δισ. δολάρια και ο πλούτος του Αλουαλίντ στα 17,8 δισ. δολάρια. Οι τοποθετήσεις της επενδυτικής του εταιρείας βρίσκονται σε όλον τον κόσμο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι αλυσίδες ξενοδοχείων Four Seasons George V στο Παρίσι, Savoy στο Λονδίνο και Plaza στη Νέα Υόρκη. Επίσης έχει επενδύσει στην αλυσίδα ξενοδοχείων AccorHotels.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, πρόκειται για το πιο προβεβλημένο μέλος του οίκου των Σαούδ, το οποίο αρέσκεται να επιδεικνύει τα πλούτη του. Το 2007 αγόρασε το προσωπικό του τζετ Α380, με την πρόθεση να το μετατρέψει σε «ιπτάμενο παλάτι», όπως σχολιάζει το Bloomberg. Το 2013 έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποβάλει μήνυση κατά του περιοδικού Forbes, το οποίο κατηγόρησε ότι υποτιμούσε το ύψος του πλούτου του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι δύσκολο να ενημερωθεί κανείς για τις επενδύσεις του. Είναι ενδεικτικό ότι στο ετήσιο ενημερωτικό δελτίου της επενδυτικής του εταιρείας ελάχιστα αναφέρεται στο μερίδιό του στη Citigroup, μολονότι έχει δηλώσει πως είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος επενδυτής της τράπεζας. Εχει αγοράσει μετοχές της από το 1991, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της τράπεζας, και συνέχισε να αγοράζει ακόμη και στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης την περίοδο 2008-2009, οπότε η μετοχή της κατακρημνίστηκε κατά 98%.

Το 2011 επένδυσε στο Twitter και σήμερα ελέγχει το 4,9% του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Εχει, πάντως, μειώσει την έκθεσή του στο Twitter, καθώς τον Δεκέμβριο του 2015 το μερίδιό του ανερχόταν στο 5,1%.

Το 1997, η εταιρεία του αγόρασε 6,23 εκατ. μετοχές της Apple, που αντιστοιχούν στο 5% της εταιρείας, έναντι 115,4 εκατ. δολαρίων. Η αγορά των μετοχών έγινε την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, όταν ο κολοσσός των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων περνούσε από τη στενωπό της κρίσης. Εκτοτε διακρατεί το μερίδιό του στην Apple, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία έχει φτάσει σήμερα στα 900 δισ. δολάρια. Το 2015 ήταν ανάμεσα στην ομάδα επενδυτών που αγόρασαν το 5,3% της εταιρείας Lyft, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται σε 247,7 εκατ. δολάρια. Οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Lyft πούλησαν πέρυσι το μερίδιό τους στην εταιρεία του Αλουαλίντ. Στα τέλη του 2015 αγόρασε και το 4,98% της 21st Century Fox.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή