Αυξήθηκε κατά 18,4% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο εννεάμηνο

Αυξήθηκε κατά 18,4% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο εννεάμηνο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Σεπτέμβριο, λόγω κυρίως της συρρίκνωσης των εισαγωγών και της αύξησης για ακόμη έναν μήνα των εξαγωγών. Σε επίπεδο εννεαμήνου, ωστόσο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παραμένει σε σημαντικά υψηλά επίπεδα, στα 16,13 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 18,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Με βάση τη θετική πορεία των εξαγωγών, ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας κάνει λόγο για τη μεγάλη ευκαιρία του κλάδου να κάνει άλμα προς τα εμπρός, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, της άρσης των capital controls, της ενίσχυσης της ρευστότητας και της ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, ανήλθε τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 3,74 δισ. ευρώ, έναντι 3,76 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016, καταγράφοντας μείωση 0,2%. Μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές τον φετινό Σεπτέμβριο εμφανίζουν για ακόμη μία φορά αύξηση, 2,6%, ενώ εάν εξαιρεθούν και τα πλοία, τότε καταγράφεται αύξηση της αξίας των εισαγωγών κατά 1,7%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 2,42 δισ. ευρώ έναντι 2,37 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 1,9%. Μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση τον φετινό Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, κατά 1,7%. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2017 η εικόνα των εμπορευματικών συναλλαγών είναι τουλάχιστον ανησυχητική. Κι αυτό, διότι η συνολική αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο σε 37,24 δισ. ευρώ, έναντι 32,22 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, σημειώνοντας αύξηση 15,6%.

Η αύξηση των εισαγωγών στο εννεάμηνο είναι μεγάλη, της τάξης του 9,6% ή περίπου κατά 2,5 δισ. ευρώ, ακόμη και εάν εξαιρεθούν οι εισαγωγές πετρελαιοειδών οι οποίες φέτος ήταν αισθητά ακριβότερες, λόγω της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το εννεάμηνο και για τις εξαγωγές, καθώς αυτές διαμορφώθηκαν σε 21,11 δισ. ευρώ έναντι 18,6 δισ. ευρώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016. Ωστόσο, η αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι σταθερά μικρότερης αξίας από τις εισαγωγές, είναι χαμηλότερη από αυτή των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, αυξήθηκαν κατά 13,5% στο εννεάμηνο του 2017 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2016. Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, οι εξαγωγές καταγράφουν αύξηση 6,5%.

Αποτέλεσμα; Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε μεν τον Σεπτέμβριο κατά 3,8%, όμως στο εννεάμηνο κατέγραψε αύξηση 18,4%. Υπενθυμίζεται ότι στο οκτάμηνο η αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου ήταν της τάξης του 20,4%.

Σε τέσσερις κλάδους υποχώρησαν οι εξαγωγές τον Σεπτέμβριο του 2017 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2016.

Πρόκειται για τους ακόλουθους: τρόφιμα και ζώντα ζώα (μείωση 6%), λάδια (μείωση 54%), ποτά – καπνός (μείωση 8,9%) και εμπιστευτικά προϊόντα, π.χ. προϊόντα με πατέντα, όπλα (μείωση 25,8%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή