Ισπανία: Η σκληρή στάση ωφέλησε τους Ciudadanos

Ισπανία: Η σκληρή στάση ωφέλησε τους Ciudadanos

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ανοδο των Ciudadanos, του κόμματος με την πιο σκληρή στάση στο θέμα της Καταλωνίας, καταγράφει το βαρόμετρο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), ενώ το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι υποχωρεί ελαφρώς παραμένοντας στην πρώτη θέση. Σημειώνεται, πάντως, ότι η έρευνα διενεργήθηκε την πρώτη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα για την απόσχιση της περιοχής (2-11 Οκτωβρίου), πριν από τις δραματικές εξελίξεις της κατάργησης της καταλανικής αυτονομίας, της φυλάκισης της έκπτωτης καταλανικής ηγεσίας και της προκήρυξης νέων εκλογών στην Καταλωνία.

Οι Ciudadanos δημιουργήθηκαν το 2006 ως αντίβαρο στην άνοδο του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος και η αταλάντευτη στάση τους, την ώρα που ο πρωθυπουργός Ραχόι εξέταζε τα υπέρ και τα κατά της εφαρμογής του άρθρου 155 περί κατάργησης της αυτονομίας, φαίνεται ότι οδήγησε σε αύξηση της δύναμής τους. Οι Ciudadanos παραμένουν πίσω από το αριστερό Podemos, το οποίο δεν υπέστη τις απώλειες που πολλοί ανέμεναν, ενώ δεύτερο παραμένει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ.

Τους προσεχείς μήνες, πάντως, το ενδιαφέρον στρέφεται στις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό της Καταλωνίας, ενόψει των εκλογών-εξπρές της 21ης Δεκεμβρίου. Χθες το βράδυ, καθώς η προθεσμία για την εκλογική κάθοδο των αποσχιστικών δυνάμεων σε κοινή λίστα πλησίαζε στην εκπνοή της, οι δυνάμεις αυτές δεν είχαν κατορθώσει να συμφωνήσουν, παρά τις παραινέσεις του έκπτωτου προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν από το Βέλγιο. Η παραμονή του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο έχει εντείνει τον ισπανοβελγικό πόλεμο δηλώσεων, με τον επικεφαλής του Φλαμανδικού Εθνικιστικού Κόμματος N-VA Μπαρτ ντε Βέβερ να προτρέπει τους εκπροσώπους του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος να κρατούν «το στόμα τους κλειστό» όταν μιλούν για την κομματική ιστορία. Μετά τη δήλωση του ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Εστέβαν Γονθάλες Πονς ότι το φίλα διακείμενο προς τον Πουτζντεμόν N-VA «έχει ξενοφοβική ιστορία, ειδικά σε σχέση με τους μετανάστες», ο Ντε Βέβερ είπε στη βελγική τηλεόραση ότι «πολλά στελέχη του καθεστώτος του Φράνκο εξακολουθούν να έχουν θέσεις ευθύνης στο Λαϊκό Κόμμα, που δεν έχει μάθει τα διδάγματα του παρελθόντος: να σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, να μη χρησιμοποιεί βία κατά πολιτών και να μην κλείνει πολιτικούς στη φυλακή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή