Ροχανί: «Στρατηγικό λάθος» της Σαουδικής Αραβίας να μας θεωρεί εχθρούς

Ροχανί: «Στρατηγικό λάθος» της Σαουδικής Αραβίας να μας θεωρεί εχθρούς

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει την κρίση ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν η πρόσφατη τοποθέτηση του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχανί ότι η Σαουδική Αραβία κάνει «στρατηγικό λάθο» να υπολογίζει τις ΗΠΑ και Ισραήλ ως φίλους και το Ιραν και «ως εχθρό».

Η δήλωση αυτή του Ιρανού προέδρο έρχεται σε απάντηση των κατηγορίων που εξαπέλυσε ο πρίγκιπας – διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ότι το Ιράν προμηθεύει λαθραία με πυραύλους την πολιτοφυλακή των σιιτών Χούθι, στη γειτονική Υεμένη, μετά την εκτόξευση πυραύλου από το έδαφός της, το βράδυ του Σαββάτου, με κατεύθυνση τη Σαουδική Αραβία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η πυραυλική επίθεση κατά του Ριάντ αποτελεί αντίδραση στην επιθετικότητα της Σαουδικής Αραβίας. Ενώ, Ιράν και Χεζμπολάχ κατηγορούν την χώρα για «εγκλήματα πολέμου» στην Υεμένη.

Αμφότερες δηλώσεις έρχονται να συντηρήσουν την πολεμική ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο χωρών και να ενισχύσουν τους φόβους για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύρραξης ανάμεσα στους δύο βασικούς ανταγωνιστές στην περιοχή του Κόλπου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πύραυλος καταστράφηκε από την αεράμυνα του βασιλείου, χωρίς να υπάρξουν θύματα, κοντά στο αεροδρόμιο του Ριάντ. Μάλιστα, το Ριάντ απέκλεισε τη Δευτέρα την Υεμένη από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Ριάντ στάθηκε η Ουάσιγκτον, ενώ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, δήλωσε ότι ο επίμαχος πύραυλος «ενδέχεται να ήταν ιρανικής κατασκευής» και κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι προμηθεύει με όπλα τους αντάρτες Χούθι, παραβιάζοντας αποφάσεις του διεθνούς Οργανισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή