Απιαστο όνειρο η ιδιοκτησία σπιτιού

Απιαστο όνειρο η ιδιοκτησία σπιτιού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου το 50% των Ευρωπαίων που δεν είναι ιδιοκτήτες σπιτιού έχουν χάσει τις ελπίδες τους ότι θα αποκτήσουν ποτέ στέγη. Η απαισιόδοξη τάση είναι ιδιαίτερα αισθητή στη Βρετανία και στη Γερμανία. Οπως δείχνει η μελέτη που εκπονήθηκε από την ολλανδική τράπεζα ING, το 48% των ανθρώπων σε 13 ευρωπαϊκά κράτη που δεν είναι ιδιοκτήτες κατοικιών πιστεύουν ότι ποτέ δεν θα καταφέρουν να αποκτήσουν δική τους στέγη. Κι αυτό είναι ένα θέμα που τους απασχολεί.

Το 65% των ανθρώπων που δεν διαθέτουν σπίτι δήλωσε ότι η ιδιοκτησία είναι συνώνυμη με την επιτυχία, υποδεικνύοντας ότι η αγορά δεν αποτελεί απλώς μία οικονομική απόφαση. Σε αυτή την κλίμακα, που η αγορά κατοικίας σημαίνει επιτυχία, πρώτοι έρχονται οι Πολωνοί (72%) και μετά οι Τούρκοι (70%) και οι Ρουμάνοι (70%).

Οπως τονίζει ο Ιαν Μπράιτ, οικονομολόγος και διευθύνων σύμβουλος του ερευνητικού τομέα του ομίλου ING, πολλοί άνθρωποι σήμερα μοιάζουν να είναι απογοητευμένοι. «Οι περισσότεροι θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι. Αλλά πολλοί αποδέχονται ότι αυτό το όνειρο δεν θα γίνει πραγματικότητα. Αν το συνδυάσεις αυτό με τα ευρήματά μας, ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτητών κατοικιών είναι ευτυχείς με την κατάστασή τους, συγκριτικά πάντα με αυτούς που εκμισθώνουν σπίτια, είναι προφανές ότι περισσότεροι άνθρωποι θα νιώθουν σύγχυση με τις επιλογές τους όσον αφορά το θέμα της κατοικίας στο μέλλον».

Οι ελπίδες για την αγορά σπιτιού ήταν χαμηλότερες σε Βρετανία και Γερμανία, όπου το 56% αυτών που δεν διέθεταν κατοικία πίστευαν ότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν σπίτι.

Οι τιμές των ακινήτων

Υπερβολικά υψηλές για πολλούς στη Βρετανία είναι οι τιμές των ακινήτων και παρά την αβεβαιότητα που γεννά το Brexit, εξακολούθησαν να ανεβαίνουν και το καλοκαίρι που πέρασε. Στη Γερμανία, αν και τα σπίτια είναι φθηνότερα απ’ ό,τι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα τελευταία χρόνια οι τιμές ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επέτρεψαν στα νοικοκυριά να σωρεύσουν χρέη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, η μέση τιμή των ακινήτων σε πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο και η Φρανκφούρτη αυξήθηκε κατά 60% από το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή