Εντός 2018 ο διαγωνισμός για τον νέο σταθμό ΚΤΕΛ

Εντός 2018 ο διαγωνισμός για τον νέο σταθμό ΚΤΕΛ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές προσδοκίες έχουν καλλιεργηθεί σε φορείς της αγοράς ακινήτων αναφορικά με το έργο για την ανάπτυξη του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ), που δρομολογείται στην περιοχή του Ελαιώνα, σε έκταση της τάξεως των 70 στρεμμάτων, δίπλα στον σταθμό του μετρό «Ελαιώνας». Πρόκειται για ένα έργο της τάξεως των 100 – 150 εκατ. ευρώ, το κόστος του οποίου είναι πιθανό να διπλασιαστεί μέχρι τα 300 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα πιθανά έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού της γύρω περιοχής, ενώ αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι για την υλοποίηση της σχετικής επένδυσης θα προκριθεί η μέθοδος των ΣΔΙΤ, πιθανότατα αξιοποιώντας και πόρους από το πακέτο «Γιούνκερ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του σταθμού είναι πιθανόν να ξεκινήσει εντός του 2018, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Αυτήν την περίοδο εκπονείται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ πρόσφατα υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία ο νέος σταθμός χαρακτηρίζεται «ειδικό κτίριο δημοσίου ενδιαφέροντος». Αυτό σημαίνει ότι το έργο θα μπορεί πλέον να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, ή ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με ευνοϊκούς όρους.

Ο νέος σταθμός είναι ένα από τα «στοιχειωμένα» έργα της προολυμπιακής περιόδου, όπως π.χ. το Θριάσιο Πεδίο, που δεν κατόρθωσαν να αναπτυχθούν τότε και σήμερα βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο. Προβλέπεται να συνενώσει τη δραστηριότητα των υφιστάμενων σταθμών σε Κηφισό και Λιοσίων, αποσυμφορώντας τις εκεί περιοχές και βελτιώνοντας κατακόρυφα τις παρεχόμενες προς τους επιβάτες υπηρεσίες.

Το ενδιαφέρον των εταιρειών ανάπτυξης κι εκμετάλλευσης ακινήτων έγκειται στο ότι πέραν του σταθμού των ΚΤΕΛ, που αναμένεται να απαιτήσει περίπου 50.000 τ.μ., προβλέπονται κι επιπλέον 16.000 τ.μ. εμπορικών χρήσεων, με τη μορφή καταστημάτων εμπορίου και σημείων εστίασης. Πέραν των εσόδων από τα μισθώματα των παραπάνω χώρων, προβλέπονται και έσοδα από την εκμετάλλευση του χώρου στάθμευσης που θα δημιουργηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή