Σπάνε τα κοντέρ οι πωλήσεις του iPhone X στην ελληνική αγορά

Σπάνε τα κοντέρ οι πωλήσεις του iPhone X στην ελληνική αγορά

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την οικονομική κρίση, σε επίπεδο-ρεκόρ κινούνται οι παραγγελίες του iPhone X στην Ελλάδα. Το status symbol της κινητής, παρά την «αλμυρή» τιμή του, θριαμβέυει και μέσα στην κρίση. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι προπαραγγελίες μέχρι την περασμένη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και οι παραγγελίες που προστέθηκαν από την Παρασκευή μέχρι και χθες ξεπέρασαν τις 23.000 συσκευές. Aυτό σημαίνει ότι κατά τις 11 ημέρες που μεσολάβησαν από την έναρξη των προπαραγγελιών (27 Οκτωβρίου), η Αpple ελάμβανε καθημερινά παραγγελίες για 2.000 συσκευές από τη χώρα μας.

Οπως στο εξωτερικό, έτσι και στην Ελλάδα η ζήτηση δεν έχει προηγούμενο. Στελέχη μεγάλων αλυσίδων λιανικής σημειώνουν ότι οι προαπαραγγελίες ξεπέρασαν κάθε αρχική πρόβλεψη, ενώ σημείωναν ότι συνιστά το καλύτερο λανσάρισμα κινητού τηλεφώνου τύπου iPhone στη χώρα μας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η μέση αξία κάθε συσκευής εκτιμάται στα 1.200 ευρώ, οι προπαραγγελίες και οι παραγγελίες σημαίνουν ότι οι Ελληνες ήδη δέσμευσαν 27 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του πολυτελούς κινητού τηλεφώνου. Σημειώνεται ότι οι προπαραγγελίες και οι παραγγελίες δεν σημαίνουν εκδήλωση ενδιαφέροντος και τοποθέτηση του ονοματεπώνυμου τους σε μια λίστα, αλλά πραγματική πώληση, με την έννοια ότι οι ενδιαφερόμενοι «χρέωσαν» την πιστωτική τους κάρτα. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι προπλήρωσαν για κάτι που θα πάρουν αργότερα στα χέρια τους. Πολλοί αγοραστές, μάλιστα, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα, αν όχι από τη νέα χρονιά, για να το πάρουν στα χέρια τους, καθώς η προσφορά αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι χθες Τρίτη είχαν παραδοθεί κάτι λιγότερο από 1.700 συσκευές iPhone X. Aπό αυτές, το 90% των συσκευών ήδη έχει ενεργοποιηθεί, που δηλώνει την αδημονία των χρηστών για να κρατήσουν, να χρησιμοποιήσουν και να δείξουν την πολυπόθητη συσκευή. Το υπόλοιπο 10% που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, υποδηλώνει κάποιους που απέκτησαν τη συσκευή και σκοπεύουν να τη δωρίσουν. Οι ειδικοί της αγοράς κινητής τηλεφωνίας δεν ξαφνιάζονται από την υψηλή ζήτηση. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι περίπου το 50% των χρηστών κινητής στην Ελλάδα χρησιμοποιεί smartphones και μάλιστα το 1/3 από αυτούς (δηλαδή το 1/6 της συνολικής βάσης χρηστών κινητών) διαθέτει ακριβά έξυπνα κινητά, της τάξης των 600 έως 1.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 2 εκατ. χρήστες χρησιμοποιούν ακριβά έξυπνα κινητά τηλέφωνα. «Σίγουρα, υπάρχουν 50.000 ή και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να είναι μεταξύ των πρώτων που θα κρατήσουν το νέο τηλέφωνο της Apple», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, φανατικοί χρήστες της Apple κ.ά. Και ας κοστίζει η νέα συσκευή 200 και 400 ευρώ περισσότερο από τις πιο ακριβές μέχρι σήμερα συσκευές, οι οποίες είναι επίσης iPhones, κυρίως μοντέλα 7 και 8.

Τα νέα iPhone Χ έρχονται σε δύο προτεινόμενες τιμές λιανικής, 1.199 ευρώ και 1.399 ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χαμηλότερες τιμές διάθεσης που μπορεί να βρει κάποιος είναι μόλις 0,01 ευρώ από την προτεινόμενο τιμή. Συγκεκριμένα, η χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στη μηχανή αναζήτησης skroutz.gr είναι 1.198,99 ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η εμπορική πολιτική μπορεί να διαφοροποιείται κυρίως στο επίπεδο των δόσεων. Κάποια δίκτυα λιανικής πραγματοποιούν περισσότερες δόσεις (μέχρι και 48), διαφοροποιούμενα από κάποια άλλα που ζητούν προκαταβολή (π.χ. το 50% της αξίας της συσκευής).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή