«Τύμπανα πολέμου» ηχούν ξανά στο μπάσκετ

«Τύμπανα πολέμου» ηχούν ξανά στο μπάσκετ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «τύμπανα του πολέμου» έχουν αρχίσει να ηχούν δυνατά στο ευρωπαϊκό μπάσκετ από την κορύφωση της διαμάχης που άρχισε η Ευρωλίγκα με την παντελή απαξίωση των εθνικών ομάδων και το έμμεσο «σαμποτάζ» στη διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Η αδιάλλακτη στάση της Ευρωλίγκας να μη μεταθέσει έστω και για δύο ημέρες τη διεξαγωγή των παιχνιδιών που έχει προγραμματίσει στο καλεντάρι της για το χρονικό διάστημα 20-28 Νοεμβρίου, έχει διχάσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές ομοσπονδίες για την τελική στάση που θα τηρήσουν στον καταρτισμό των εθνικών ομάδων τους για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ και για το αν θα καλέσουν ή όχι τους διεθνείς παίκτες που αγωνίζονται με τους συλλόγους τους στην Ευρωλίγκα.

Παρών ο Μπουρούσης

Στην Εθνική Ελλάδος, ο Γιάννης Μπουρούσης, όπως αναμενόταν, ζήτησε και πήρε άδεια από την κινεζική ομάδα των Zhejiang Lions για να παίξει στα προσεχή παιχνίδια, κόντρα στη Μ. Βρετανία (24/11, Λέστερ) και στο Ισραήλ (27/11, Ηράκλειο). Η νέα ανταπόκριση του 33χρονου σέντερ στην κλήση της Εθνικής επιβεβαιώνει την επιθυμία του να μην ολοκληρώσει πρόωρα τη θητεία του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όπως έχει συμβεί με άλλους πρώην συμπαίκτες του, ενώ λόγω της συμμετοχής του στο κινεζικό πρωτάθλημα δεν βρέθηκε σε δίλημμα, όπως θα συμβεί με τους άλλους 8 Ελληνες παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα και έχουν συμπεριληφθεί από τον Θανάση Σκουρτόπουλο στην 24άδα που δηλώθηκε στη FIBA.

Aντίθετα, στη γειτονική Τουρκία δημιουργήθηκε θύελλα αντιδράσεων για την κοινή δήλωση των διεθνών παικτών της Φενέρμπαχτσε να μην ενισχύσουν την εθνική ομάδα.

«Προδότες παίκτες της Φενέρμπαχτσε», ανέφερε σχετικό hashtag στο Twitter για τους Γκιουλέρ, Μαχμούτογλου, Ερσέκ, Ντίξον και Αρνά που υποστήριξαν ότι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, θα πρέπει να σκέφτονται περισσότερο τους διεθνείς παίκτες. Αντίθετα, δύο παίκτες της Εφές, ο Μπαλμπάι και ο Μπατούκ, ανακοίνωσαν ότι θα παίξουν με την Εθνική Τουρκίας.

Για την ενότητα των περισσότερων ευρωπαϊκών ομοσπονδιών που έχουν στο παλμαρέ τους μεγάλες διακρίσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, μίλησε ο γ.γ. της σερβικής ομοσπονδίας και πρώην διεθνής παίκτης, Ντέγιαν Τομάσεβιτς: «Είναι πολύ καλό το γεγονός ότι όλες οι ομοσπονδίες παραμένουν ενωμένες. Ολοι συμφωνήσαμε ότι κανείς δεν θα είναι ικανοποιημένος, αν μία Εθνική έχει όλους τους παίκτες και μία άλλη κανέναν ή λιγότερους. Οι ομοσπονδίες ανέλαβαν την υποχρέωση να επιμείνουν στην πίεση προς τις ομάδες». Η λιθουανική ομοσπονδία είναι η μοναδική που δεν έχει συμπεριλάβει παίκτες της Ευρωλίγκας στην 24άδα των προκριματικών αγώνων της.

Την προστασία της Εθνικής από τους ελληνικούς συλλόγους ζήτησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του: «Είναι κομβικό να βοηθήσουμε την Εθνική για να συνεχίσει να δίνει το “παρών” στις μεγάλες διοργανώσεις. Να πιέσουμε και την Ευρωλίγκα για να αλλάξει στάση και οι ίδιες οι ομάδες να προσέξουν τη στάση τους».

Κακή βραδιά

Tην ήττα (80-78) γνώρισε και η ΑΕΚ στο Στρασβούργο από τη γαλλική ομάδα, παρά την ανατροπή του σκορ από το -15 στο 3ο δεκάλεπτο. Στα 23΄΄, ο Σάκοτα (19 π.) με 3ποντο ισοφάρισε σε 78-78, αλλά στην εκπνοή του αγώνα, ο Αμερικανός Ράιτ (26 π.) σκόραρε το νικητήριο καλάθι για τους γηπεδούχους.

Ο Αρης κατέρρευσε στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από το πρώτο δεκάλεπτο, και γνώρισε την τρίτη ήττα του για την 5η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, από την Μπεσίκτας (83-61). Πρώτος σκόρερ του Αρη ήταν ο Αθηναίου (18 π.), ενώ από την τουρκική ομάδα ο Μπόατραϊτ (21 π.)

Εκτός ξανά ο Σπανούλης

Το οστικό οίδημα στο κνημιαίο κύρτωμα δεν θα επιτρέψει στον Βασίλη Σπανούλη να αγωνισθεί με τον Ολυμπιακό και στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, μεθαύριο στο ΣΕΦ.

Οι διαιτητές της Ευρωλίγκας

Αταλάντευτη στάση στη μη αξιολόγηση διαιτητών για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα του μπάσκετ, διατηρεί η παγκόσμια ομοσπονδία (FIBA) τα δύο τελευταία χρόνια και μετά τη διακοπή διπλωματικών σχέσεών της με την Ευρωλίγκα για την οποία έχει ενημερώσει εγγράφως όλες τις ομοσπονδίες των χωρών από τον Ιούλιο του 2015.

Η παγκόσμια ομοσπονδία έχει αποφασίσει να μη συμπεριλαμβάνει για τις μεγάλες διοργανώσεις οι οποίες τελούνται υπό την αιγίδα της, όσους διαιτητές έχουν επιλέξει να διευθύνουν αγώνες της Ευρωλίγκας και αυτή την απόφαση την έχει τηρήσει απαρέγκλιτα προς τους «άρχοντες» των αναμετρήσεων όλων των ευρωπαϊκών εθνικοτήτων.

Οι εν λόγω διαιτητές ήταν απόντες και από το πρόσφατο Ευρωμπάσκετ, ενώ ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ τα οποία αρχίζουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Η ελληνική ομοσπονδία συντάσσεται –ως μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας– με τη συγκεκριμένη απόφαση που έχει ληφθεί από τον γενικό γραμματέα Πάτρικ Μπάουμαν και έχει εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή