«Ταμείο» για τον πρώτο χρόνο της «Ελευσίνα 2021»

«Ταμείο» για τον πρώτο χρόνο της «Ελευσίνα 2021»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ιάννης Ξενάκης συνέθεσε την «Περσέφασσα» το 1969 για σύνολο έξι κρουστών, τα οποία βρίσκονται σε έναν τριαντάλεπτο ρυθμικό διάλογο μεταξύ τους και με τον χώρο, καθώς οι μουσικοί βρίσκονται διάσπαρτοι ανάμεσα στο κοινό. Ετσι, με την «Περσεφόνη» του Ξενάκη ως μουσική υπόκρουση να αντηχεί στην πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και να ενεργοποιεί την πόλη και με το έργο της Δανάης Στράτου «Πάνω στη Γη, Κάτω από τα σύννεφα» ως κεντρική ιδέα, η ομάδα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2021 θα τιμήσει τον έναν χρόνο από την ανάληψη του τίτλου με τη δράση «365 ημέρες πριν, σε 1.147 ημέρες ξεκινάμε».

Περίπου 300 παιδιά θα ζωγραφίσουν σε μικρά φωτιζόμενα αγγεία τα μηνύματά τους με θέματα το σπίτι, τον ξεριζωμό και την αναζήτηση νέας πατρίδας. Η πομπή που θα σχηματίσουν τα παιδιά θα διασχίσει τους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας για να καταλήξει στη θάλασσα όπου θα αφήσουν συμβολικά τα φαναράκια τους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη στον ρυθμό της «Περσέφασσας». «Μας ενδιαφέρει πολύ το τι σημαίνει δημόσια κουλτούρα. Δεν πάμε απλώς να βλέπουμε παραστάσεις και εκθέσεις για να τις φέρουμε στην Ελευσίνα αλλά προτιμήσαμε να μπούμε σε μια μεγάλη διαδικασία ζύμωσης με τον κόσμο και τους καλλιτέχνες τα χρόνια της προετοιμασίας της πόλης για το 2021», σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια της Ελευσίνας 2012 Κέλλυ Διαπούλη.

Ωστόσο, το πρόγραμμα «βγαίνει» από μια μικρή ομάδα επτά ατόμων, καθώς η «Ελευσίνα 2021» δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει κανονικά και να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις. Η περυσινή τροπολογία για την ίδρυση δημοτικών επιχειρήσεων με μορφή Α.Ε. από τις υποψήφιες πόλεις δεν διευκρίνιζε τον τρόπο λειτουργίας και στελέχωσής τους και με τους μνημονιακούς περιορισμούς σημειώθηκε μεγάλη οργανωτική καθυστέρηση, κάτι που επισημάνθηκε στην πρόσφατη ευρωπαϊκή αξιολόγηση που πέρασε η Ελευσίνα (ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα). «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους θεσμούς μέχρι το τέλος του έτους, όπως ορίζουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Μαρία Φιλιππή. Στα θετικά του απολογισμού προσμετρούνται η γρήγορη προσαρμογή της ομάδας και η διοργάνωση συνολικά 13 πολιτιστικών έργων το 2017 παρά τις καθυστερήσεις, καθώς και η σύναψη χορηγιών και συνεργασιών με κραταιές ιδιωτικές εταιρείες της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνον.

​​Εκδήλωση «365 ημέρες πριν», Σάββατο 11/11, πλατεία Ηρώων Ελευσίνας 4 μ.μ. Σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα μεταφερθεί για τις 19/11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή