80 χρoνια πριν… 8-XI-1937

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΤΣΙΡΚΑΣ ΩΣ ΠΟΙΗΤΗΣ:  (Από κριτικό σημείωμα του Αιμ. [ιλίου] Χ. [ουρμουζίου] με τίτλο «Ποιητικοί δρόμοι, Αναστασίου Δρίβα: “Μια δέσμη αχτίδες” – Στράτη (sic) Τσίρκα: “Φελλάχοι”»). « […]Μια δέσμη αχτίδες, σκληρές, αδυσώπητες αχτίδες, σαν από ισχυρότατον ηλεκτρικόν προβολέα στην επιφάνεια των ανθρωπίνων και των νεκρών πραγμάτων, τα τραγούδια του κ. Στράτη Τσίρκα από την Αίγυπτο. […] Ο ποιητής τραγουδάει […] την ταπεινή και βασανισμένη ζωή των φελλάχων. Την τραγουδεί έντονα με ένα τόνο παλμώδη και σκληρό, ρεαλιστικά, πειστικά. Η ποιητική του τέχνη δεν έχει την ωραίαν εκλέπτυνση του Αναστασίου Δρίβα. Εχει όμως την αίσθηση ακέραια και την εντύπωση αδρή. Οι αρχιτεκτονικές αναλογίες της ποιήσεως του κ. Τσίρκα, δεν αλλοιώνονται από το πυρετικό πάθος που προσφέρει. […]». [Σημ. «Φ»: Είναι, νομίζω, αναγκαίο να τονιστεί ότι ο Χουρμούζιος δημοσιεύει εν μέση δικτατορία στην «Καθημερινή» εγκώμιο για έναν διανοούμενο ο οποίος λίγους μήνες πριν, τον Ιούλιο, είχε συμμετάσχει στο Παρίσι στο «Β΄ Διεθνές και Παγκόσμιο Συνέδριο Συγγραφέων για την υπεράσπιση της κουλτούρας ενάντια στον πόλεμο και στον φασισμό», προεδρευόμενο από τον διάσημο ήδη τότε κομμουνιστή ποιητή Λουί Αραγκόν].

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΙΟΣ: (Τα νέα βιβλία) Γιώργ. Δέλιου «Στα ίχνη του αγνώστου Θεού» Μυθιστόρημα. Θεσσαλονίκη 1937. Σχ. 12ον. Σελ. 208. Δρ. 20.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ.Α.: «Μακεδονικές Ημέρες». – Μηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό. Εξεδόθη το τεύχος Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου με συνεργασίαν των κ.κ. Αθ. Κυριαζή, Γ. Χατζίνη, Μιχ. Πετρίδη, Μ. Ραλέα, Γ. Σφακιανάκη, Γ. Σαραντάρη, Ακλ. Γιαννοπούλου κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή