Το Κονκλάβιο (08/11/17)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χτύπησε (γαπική) φλέβα

Είθισται στα ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών τα θέματα εξωτερικής πολιτικής να μη βρίσκουν θέση στις ερωτήσεις. Εκτός αν πρόκειται για γαργαλιστικές επισημάνσεις που ερεθίζουν τα εύφλεκτα πατριωτικά αισθήματα. Και όμως, το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας βρήκε χώρο στο δεύτερο ντιμπέιτ της Δευτέρας μεταξύ των υποψηφίων για τον νέο φορέα. Κάποιοι σχολίαζαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έπαθε… Ευρωβουλή επιμένοντας να ρωτάει τη Φώφη για τις ενταξιακές της Αγκυρας, υπέρ του «παγώματος» των οποίων ψήφισαν οι Ευρωσοσιαλιστές τον περασμένο Δεκέμβριο, πετώντας την μπάλα για την απόφαση στο Συμβούλιο. Η αντίδραση της Γεννηματά, πάντως, που φάνηκε να εκνευρίζεται και να λέει κάτι θετικό για τον Ερντογάν, έδειξε ότι ο Ανδρουλάκης χτύπησε κάποια ευαίσθητη φλέβα.

ΚΙΔΗΣΟ #metonErdogan

Το λέω επειδή δεν νομίζω να έπαθε απλώς Ευρωβουλή ο Ανδρουλάκης. Υποθέτω ότι θυμήθηκε ότι πέρυσι τέτοιο καιρό στην απόφαση των Ευρωσοσιαλιστών για προσωρινό «πάγωμα» των ενταξιακών της Τουρκίας, την οποία δεν είχαν υπερψηφίσει οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, είχε αντιδράσει το ΚΙΔΗΣΟ με δήλωση στήριξης του Ερντογάν. Εχω την εντύπωση ότι ο υποψήφιος ήθελε να δείξει πόσο μεγάλη είναι η ταύτιση της Φώφης με τις απόψεις του Παπανδρέου. Αν και αυτό δεν ισχύει μόνο στα ευρωτουρκικά.

Ακουαρέλες και εμμονές

Μένω στο ντιμπέιτ, για ορισμένες λεπτομέρειες που δεν πέρασαν απαρατήρητες και σχολιάζονταν από τους συνεργάτες των υποψηφίων που βρίσκονταν μέσα στο στούντιο: την παράσταση δεν έκλεψε η μαύρη γραβάτα του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά το σακίδιό του, που είχε πάρει μαζί του στο στούντιο, καθώς και το σημειωματάριο σε μορφή ακουαρέλας στο οποίο σημείωνε. Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά στην ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ που έκανε ο Θεοδωράκης, παρόλο που την έχει αναφέρει ξανά. Κατά τα λοιπά, αν και αναμενόμενες, πολλά σχόλια προκάλεσαν οι σχεδόν εμμονικές αναφορές του Γιάννη Ραγκούση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κουίζ

Ποιον υπουργό της κυβέρνησης αποκαλούν αυτές τις μέρες στην Πειραιώς «12ο» παίκτη για τη Ν.Δ.; Αφορμή οι δηλώσεις που υποδηλώνουν vertigo και δικαιώνουν προτάσεις της Πειραιώς.

Βρες το λάθος

Τον ανένδοτο έναντι του Πάνου Καμμένου για την υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία συνεχίζει η αντιπολίτευση. Χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ερώτησή του προς τον ΥΠΕΘΑ αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, μια ενδιαφέρουσα αναφορά της πρεσβείας μας στο Ριάντ στις 17 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία οι Σαουδάραβες δήλωσαν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του προσώπου που είχε εμφανιστεί ως αντιπρόσωπος της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Ομολογώ, πάντως, ότι δεν καταλαβαίνω γιατί οι εμπλεκόμενοι παίκτες δεν μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν τα πρακτικά της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής της 20ής Σεπτεμβρίου. Εκεί, όπως είχα αναφέρει και προ εβδομάδων, ο ΥΠΕΘΑ είχε ενημερώσει για τα F-16. Συζήτηση, όμως, είχε γίνει και για τα της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα, ο Καμμένος είχε δεχθεί ερωτήσεις από βουλευτές για το αν οι Σαουδάραβες είχαν ορίσει ιδιώτη να χειριστεί το θέμα.  Ο Καμμένος είχε παραδεχθεί πως ναι και είχε αποκαλύψει και το (ιδιαίτερα συνηθισμένο) ελληνικό όνομά του. Μάλιστα, είχε απαντήσει ότι το Πεντάγωνο είχε λάβει σχετική διαπίστευση για το εν λόγω πρόσωπο από τους Σαουδάραβες και άρα ήταν πληρεξούσιός τους. Βρες το λάθος.

Καλύτερα δεν γίνεται

«Τα καλύτερα συμβαίνουν τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου…!». Νόμιζα ότι μετά την εμφάνιση στο δεύτερο ντιμπέιτ των υποψηφίων για τον νέο φορέα καλύτερα δεν γίνεται. Μέχρι που έλαβα το απειλητικό sms του Απόστολου Πόντα. Στο ίδιο μήνυμα ο υποψήφιος καλεί όποιον θέλει να τα πληροφορηθεί να παραστεί στη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί. Κυρίως επειδή μετά θα ακολουθήσει «χαλαρή συζήτηση με ποτό». Εχω την εντύπωση ότι το ποτό είναι εντελώς περιττό για χαλαρή συζήτηση με τον Πόντα.

Κωδικός Π. Κυριακού

Μια συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. δεν αποτελεί είδηση, αφού ο δίαυλος των δύο ανδρών παραμένει ανοικτός. Υποθέτω ότι αυτός είναι ο λόγος που η χθεσινή συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Παναγή Κυριακού δεν ανακοινώθηκε από καμία πλευρά. Σημειώνω ότι η τελευταία τους συνάντηση είχε γίνει πριν από την ανάβαση αμφοτέρων στη ΔΕΘ. Η χθεσινή, πάντως, έγινε λίγα 24ωρα μετά το γεύμα του Μεϊμαράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το τάιμινγκ είναι, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή