ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την προσπάθεια της να βρει πλέον παρηγοριά σε μία διαφορετική θρησκεία, αποκαλύπτει η «Πρώτη Κυρία του ISIS», Τάνια Γεωργέλας, στη νέα έρευνα του Atlantic. Η πρώην εξτρεμίστρια μιλάει για την εμπειρία της στη Συρία, τη φιλία της με τους «ιερούς πολεμιστές», τον άντρα της αλλά και τις φιλοδοξίες του να γίνει ο επόμενος Οσάμα Μπιν Λάντεν. 

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η Τάνια ζούσε στη Συρία και ήταν παντρεμένη με τον Τζων Γεωργέλας, ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Ο ίδιος πριν εγκαταλείψει το σπίτι του, ζούσε στο Τέξας των ΗΠΑ και έχει – όπως καταδεικνύει και το όνομά του - ελληνική καταγωγή.

Μαζί ταξίδεψαν ανά τον κόσμο, έγιναν φίλοι με «ιερούς πολεμιστές» και μεγάλωσαν τα παιδιά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνουν - όπως λέει - «ασασίνοι», δηλαδή δολοφόνοι. Μετά από δέκα χρόνια κυνηγημένης ζωής, η Τάνια άρχισε να φοβάται για την ασφάλεια της οικογένειας της, ενώ όταν η ίδια και τα παιδιά αρρώστησαν βαριά είπε στον Τζων ότι θα φύγουν από τη Συρία, όπως εκμυστηρεύεται χαρακτηριστικά: «Τότε ήταν που με παράτησε ο άντρας μου, για να γίνει ο επόμενος Οσάμα Μπιν Λάντεν».

«Ο μπαμπάς σας διάλεξε τη σκοτεινή πλευρά της δύναμης», αποκαλύπτει η Τάνια πως είπε στα παιδιά της για την εγκατάλειψη του Τζων και συμπληρώνει: «Η μαμά ήταν και αυτή κομμάτι της σκοτεινής αυτής δύναμης, αλλά τώρα είναι μια σκοτεινή Τζεντάι», σε μία παραβολή από τον γνωστό Πόλεμο των Αστρων. «Τον αγαπάω ακόμη, αλλά δεν θα συναινέσω πλέον σε αυτό το έγκλημα», λέει εμφατικά στην ταινία – αφιέρωμα στην ζωή της.

Η ίδια, στο ρεπορτάζ του Γκρέμε Γουντ, εξιστορεί πως μετά την επιστροφή της στο Τέξας προσπάθησε «να βρει παρηγοριά σε άλλη, διαφορετική θρησκεία». Ετσι ξεκίνησε να πηγαίνει στην εκκλησία μαζί με τον νέο της σύντροφο, να διαβάζει, αλλά και να επιθυμεί να συνδράμει σε ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

Ο «φιλάσθενος» Τζων που η Τάνια «έβλεπε» σαν «δάσκαλο προικισμένο από τον Θεό»

Η εξέχουσα προσωπικότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης είναι «παιδί στρατιωτικού, ναρκομανής και χαμηλών τόνων» που παρά την έλλειψη ηγετικών ικανοτήτων κατάφερε να ανέβει στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους.

Σε αφιέρωμα του ίδιου μέσου για τον Τζων, ο πατέρας του είχε δηλώσει πως παρότι έχει αποδεχτεί την επιλογή του γιου του, «είμαστε εχθροί μέχρι την τελική κρίση».  Μάλιστα, περιγράφει τον Τζων ως ένα χαμηλών τόνων παιδί που εύκολα κανείς μπορούσε να μεταχειριστεί.

Σε νεαρή ηλικία δέχθηκε μεγάλα ερεθίσματα από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, γεγονός που καθόρισε τη θρησκευτική του πόλωση. Ωστόσο, το φιλάσθενο σώμα, η ιδιοσυγκρασία του και η στροφή προς στα ναρκωτικά είχαν ως αποτέλεσμα να μην ικανοποιήσει τις προσδοκίες του πατέρα του για την ακαδημαϊκη και στρατιωτική του εκπαίδευση. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2001 είχε ήδη προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και μάθαινε Αραβικά.

Το 2003 γνώρισε και παντρεύτηκε την Τάνια, καθώς μαζί ασπάστηκαν το τζιχάντ. Η Τάνια υπήρξε η πρώτη γυναίκα που είδε τον Τζων ως δάσκαλο προικισμένο από τον ίδιο το Θεό. Ο Τζων φαίνεται πως άσκησε μεγάλη επιρροή στη νεαρή κοπέλα, καθότι η ίδια αποδέχτηκε φαινόμενα δουλείας, πολυγαμίας και δολοφονιών.

Το 2006, ενώπιον της γυναίκας και του παιδιού του, ο Τζων συνελήφθη από την αστυνομία και φυλακίστηκε για παραβίαση δεδομένων σε υπολογιστή, λίγο πριν ταξιδέψει στο Ιράκ για να πολεμήσει εναντίον πλέον των Αμερικανών. Ο Τζων, μετά την υπό όρους αποφυλάκισης του, ξεκίνησε να προσηλυτίζει κι άλλο κόσμο μέσω κηρυγμάτων. Οσο δυνάμωνε η πίστη του, τόσο έσβηνε της Τάνια, καθώς σκεφτόταν όλο και πιο έντονα να φύγει με τα παιδιά της μακριά από έναν κόσμο που καθιστούσε μια γυναίκα αντικείμενο εξουσίας.

Πηγή: The Atlantic

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ