Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρές απώλειες έκλεισαν χθες για δεύτερη συναπτή ημέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας την υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών. Νευρικότητα επικρατούσε την ίδια στιγμή και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους βασικούς δείκτης της Wall Street να κινούνται πτωτικά, καθώς είχε επικρατήσει αβεβαιότητα για τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος και τις συνέπειες από την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών. Λίγο πριν από το κλείσιμο, η Wall Street γύρισε, όμως, σε θετικό πρόσημο καθώς μεσολάβησε η άνοδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που υπερκάλυψε την υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,1%, ακολουθώντας τους δείκτες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και τραπεζών που έκλεισαν με απώλειες 0,4% και 0,2% αντιστοίχως.

Οι μετοχές των τραπεζών δέχθηκαν πιέσεις εξαιτίας των κινήσεων στην αγορά ομολόγων που σημειώθηκε νέα υποχώρηση των αποδόσεων, με εκείνες των γερμανικών δεκαετών να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών. Oπως τόνισε στο Reuters ο Πολ Χάρπερ, αναλυτής της DNB, «οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν και πάλι και αυτό αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τις τράπεζες». Οι επενδυτές όχι μόνον παραμένουν επιφυλακτικοί για την πορεία του πληθωρισμού αλλά δείχνουν να προεξοφλούν νέα επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Αναζητούν, άλλωστε, πιο προσοδοφόρες τοποθετήσεις, καθώς η ΕΚΤ παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και διατηρεί τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Εξαίρεση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών αποτέλεσε χθες ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, κλείνοντας με κέρδη 0,22% χάρη στην άνοδο των εταιρειών καταναλωτικών ειδών όπως οι Unilever και British American Tobacco που έκλεισαν με κέρδη 1,4% και 2% αντιστοίχως. Ο δείκτης του Παρισιού CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,17%, ο FTSE MIB του Μιλάνου με απώλειες 0,57% και ο IBEX 35 της Μαδρίτης με υποχώρηση 0,02%. Στάσιμος με οριακά θετικό πρόσημο έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Ανοδικά εξακολούθησαν, πάντως, να κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται το βράδυ στα 56,66 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 63,33 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή