Μεγαλειώδης υποδοχή Τραμπ στο Πεκίνο

Μεγαλειώδης υποδοχή Τραμπ στο Πεκίνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Με κάθε επισημότητα έγινε χθες δεκτός ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια στο Πεκίνο για την πρώτη ημέρα της τριήμερης επίσκεψής τους στην Κίνα.

Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ μετέβη από το αεροδρόμιο στην Απαγορευμένη Πόλη, όπου ξεναγήθηκε από τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γιανγκ Τζιετσί, τον άνθρωπο-κλειδί στην προσέγγιση μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την εκλογή του τελευταίου στην προεδρία πριν από ένα χρόνο.

Συζητώντας κατά τη διάρκεια του τσαγιού, ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε στον Κινέζο ομόλογό του βίντεο της εγγονής του και κόρης της Ιβάνκα Τραμπ, Αραμπέλα Κούσνερ, να τραγουδάει στα κινεζικά και να απαγγέλλει κλασική κινεζική ποίηση, κάνοντας τον πρόεδρο Σι να επαινέσει το πεντάχρονο κοριτσάκι. Ο Κινέζος πρόεδρος προσέθεσε ότι ελπίζει να δει την Αραμπέλα να επισκέπτεται πολύ σύντομα την Κίνα, επισημαίνοντας ότι η κόρη της Ιβάνκα Τραμπ είναι ήδη «παιδί-διασημότητα» στην Κίνα.

Αποκλίνοντας από το πρωτόκολλο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι και η σύζυγός του Πενγκ Λιουάν ξενάγησαν οι ίδιοι το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ στους θησαυρούς της Απαγορευμένης Πόλης, προτού τα δύο ζεύγη παρακολουθήσουν παράσταση παραδοσιακής κινεζικής όπερας. «Περνάμε υπέροχα!» είπε ο πρόεδρος Τραμπ στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από την αίθουσα της συναυλίας.

Την Τετάρτη, πριν εγκαταλείψει τη Σεούλ, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στην ολομέλεια της κορεατικής Βουλής, μεταφέροντας αυστηρό μήνυμα με αποδέκτη την Κίνα.

«Δεν μπορείτε να στηρίζετε, να προμηθεύετε και να αποδέχεστε. Καλώ κάθε κράτος, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, να εφαρμόσουν πλήρως τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Βόρεια Κορέα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Πολύ συνεργάσιμος»

Ο Ντ. Τραμπ αναμένεται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που θα έχει με τον Κινέζο ομόλογό του να ζητήσει τον περιορισμό των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Πιονγιάνγκ, καθώς και την απέλαση των Βορειοκορεατών εργατών από την Κίνα. Ο Ντ. Τραμπ έχει επαινέσει το Πεκίνο για τα μέτρα που έχει λάβει εναντίον της Πιονγιάνγκ, καλώντας ωστόσο τον πρόεδρο Σι να συνεχίσει έτσι. «Πρέπει να πω ότι ο πρόεδρος Σι υπήρξε πολύ συνεργάσιμος. Θα διαπιστώσουμε πολύ σύντομα πόσο συνεργάσιμος θα είναι από εδώ και πέρα. Η Κίνα, πάντως, προσπαθεί πολύ σκληρά να επιλύσει την κρίση με τη Βόρεια Κορέα», είπε ο κ. Τραμπ από το βήμα του Κοινοβουλίου στη Σεούλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή