Στο εδώλιο 28 πρόσωπα του ποδοσφαίρου

Στο εδώλιο 28 πρόσωπα του ποδοσφαίρου

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από καθυστέρηση πολλών μηνών το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών εξέδωσε το βούλευμα σχετικά με την υπόθεση αλλοίωσης ποδοσφαιρικών αγώνων, προτείνοντας την παραπομπή 28 προσώπων σε δίκη, λόγω της δράσης τους στο ποδόσφαιρο.

Για την κατηγορία της αλλοίωσης ποδοσφαιρικού αποτελέσματος, που είναι κακούργημα, παραπέμπεται κατά πλειοψηφία σε δίκη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ παραπέμπεται επίσης με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας που είναι πλημμέλημα.

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσεται από τις κατηγορίες που του είχαν αρχικά αποδοθεί για απάτη, εκβίαση (τετελεσμένη και σε απόπειρα) καθώς και για ηθική αυτουργία σε έκρηξη, σχετικά με την υπόθεση της έκρηξης στον φούρνο του τότε διαιτητή και σήμερα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κωνσταντινέα.

Επίσης, η αρχική κατηγορία εις βάρος του και εις βάρος άλλων για εγκληματική οργάνωση, μετατράπηκε από το Συμβούλιο Εφετών σε πλημμέλημα, επειδή η κατηγορία της αλλοίωσης ποδοσφαιρικών αγώνων, που παρέμεινε, δεν εμπίπτει στα περιοριστικά αδικήματα του ποινικού κώδικα που δικαιολογούν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης.

Εκτός από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για την ίδια υπόθεση παραπέμπονται συνολικά 27 άτομα ακόμη . Ειδικότερα, για την κατηγορία της αλλοίωσης ποδοσφαιρικού αποτελέσματος, εκτός του κ. Μαρινάκη παραπέμπονται οι εξής: Ι. Κομπότης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός), Γ. Σπανός (μεγαλομέτοχος και πρόεδρος ΠΑΕ Ατρόμητος), Γ. Αρβανιτίδης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια), Γ. Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια). Ι. Αγγελόπουλος (γ. αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος), Γ. Σαρρής (πρ. πρόεδρος ΕΠΟ), Θ. Κουρίδης (πρ. νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Α. Σταθόπουλος (πρ. μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ), Ι. Παπακωνσταντίνου (πρ. μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ), Ν. Προύντζος (πρ. μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ), Γ. Δούρος (πρ. μέλος ΚΕΔ), Αθ. Μπριάκος (πρ. μέλος ΚΕΔ) Κ. Ιωαννίδης, Απ. Αμπάρκιολης, Ι. Κάμπαξης, Αλ. Δημητρόπουλος, Αθ. Γιάχος, Ηλ. Σπάθας (πρ. διαιτητές Super League), Χ. Παυλίδης, Κ. Μπάρμπας, Ηλ. Ιωάννου, Δ. Αμαραντίδης, Δ. Μάνος, Γ. Σκαθαρούδης, Αλ. Καλογέρης, Γκ. Πέρεθ (ποδοσφαιριστές Βέροιας 2013), Ρικάρντο Σα Πίντο (πρ. προπονητής Ατρομήτου).

Για την κατηγορία της σύστασης και συμμορίας (πλημμέλημα) παραπέμπονται σε δίκη – εκτός του κ. Μαρινάκη και οι: Σαρρής, Κουρίδης, Σταθόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Προύντζος, Δούρος, Μπριάκος, με την κατηγορία της διεύθυνσης κατά συναυτουργία να μη βαραίνει τους δύο τελευταίους.

Απηλλάγησαν ομοφώνως οι δύο πρώην υπάλληλοι της ΕΠΟ, Παπανικολάου και Υφαντής, καθώς και τα πρώην μέλη της πειθαρχικής επιτροπής της Football League.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή περιοριστικών όρων στους εμπλεκομένους, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε τη διατήρηση των περιοριστικών όρων για τον Βαγγέλη Μαρινάκη που αφορούν την υποχρέωσή του να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά τον μήνα και την απαγόρευση συμμετοχής του σε αθλητικές δραστηριότητες, σχετιζόμενες με το ποδόσφαιρο, απορρίπτοντας την πρόταση του εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλου, ο οποίος είχε ζητήσει την προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη για παραβίαση του όρου της απαγόρευσης συμμετοχής του σε αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, διατήρησε για τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός και την εγγυοδοσία των 200.000 ευρώ. Βάσει αθλητικού νόμου, όσοι είναι ενεργοί στο ποδόσφαιρο ως μέλη αθλητικού σωματείου, έχουν αιρετές θέσεις και είναι μέλη οργάνων διοίκησης οφείλουν να παραιτηθούν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πρόεδροι του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου καθώς και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Εύβοιας, Ι. Παπακωνσταντίνου.

Οι κατηγορούμενοι μπορούν να απευθυνθούν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να υποβάλει αίτηση αναίρεσης.

Η αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα έγινε κακούργημα το 2012 και αναφέρει ότι αν από την αξιόποινη πράξη της αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα επιτεύχθηκε ο σκοπός που επιδίωκε ο δράστης ή αν ο αγώνας το αποτέλεσμα του οποίου αλλοιώνεται περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού, τότε ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

Οι επιπτώσεις στο αθλητικό σκέλος

Εκτός από το ποινικό κομμάτι, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, υπάρχει και το κομμάτι της επονομαζόμενης «ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης», ήτοι των δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, τα οποία πλέον συγκροτούνται από τακτικούς δικαστές και εισαγγελείς.

Ωστόσο, οι αγώνες που περιλαμβάνονται στο βούλευμα σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα που ίσχυε όταν τελέστηκαν, δεν μπορούν να ελεγχθούν διότι το αδίκημα έχει παραγραφεί. Εξαίρεση αποτελεί ο αγώνας Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2-1, ο οποίος τελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, για να απασχολήσει το βούλευμα την ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη θα πρέπει να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις ο υπεύθυνος άσκησης πειθαρχικών διώξεων της ΕΠΟ ή η Επιτροπή Δεοντολογίας, ή να γίνει καταγγελία από κάποιον που έχει έννομο συμφέρον. Οπως προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας, εκτός από τις ποινές σε αξιωματούχους, σε περιπτώσεις αλλοίωσης αποτελέσματος αγώνα «η υπαίτια ομάδα θα τιμωρείται με υποβιβασμό, με αφαίρεση έξι (6) βαθμών από το πρωτάθλημα της κατηγορίας που θα δικαιούται να μετέχει και χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ αν είναι ΠΑΕ και δέκα πέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ εάν είναι σωματείο». Επίσης προβλέπεται ότι «πέραν των φυσικών προσώπων, και οι ομάδες θεωρούνται υπεύθυνες και τιμωρούνται στην περίπτωση που πρόσωπα έχοντα εξουσία να λειτουργούν εξ ονόματος αυτών, συμμετέχουν σε οποιαδήποτε μορφή συμπεριφοράς η οποία βλάπτει ή θα μπορούσε να βλάψει την ακεραιότητα των αγώνων…» και ότι «οι υποθέσεις αυτές θα ερευνώνται και θα δικάζονται χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να απαιτείται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη ποινική διαδικασία».

Η πρώτη αντίδραση για το βούλευμα ήρθε προχθές το βράδυ από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, ο οποίος από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν, υποστήριξε: «Εφόσον τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα ισχύουν, τότε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει οι κατηγορούμενοι, αυτοί που έχουν παραπεμφθεί με βούλευμα στο ακροατήριο, να σταματήσουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό και εφόσον μιλάμε για ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, να μεταβιβάσουν και το μετοχικό τους μερίδιο. Κι εφόσον αυτό δεν γίνει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, μπορεί να γίνει με διαπιστωτική πράξη του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, δηλαδή δική μας κρατική παρέμβαση, με βάσει τον αθλητικό νόμο 2725 όπως ισχύει…». Ο πρώην διαιτητής και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κωνσταντινέας, και μάρτυρας της υπόθεσης κατά την προδικασία, δήλωσε: «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν δικαστεί ηθικά από τον κόσμο. Τώρα θα περιμένουμε και τις δικαστικές αποφάσεις. Εγώ πιστεύω στη Δικαιοσύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή