ΗΠΑ: οι αλλαγές στη φορολογία θα εκτοξεύσουν το έλλειμμα, προειδοποιεί η Fitch

ΗΠΑ: οι αλλαγές στη φορολογία θα εκτοξεύσουν το έλλειμμα, προειδοποιεί η Fitch

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσο η Βουλή των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο προχωρεί σε τροποποιήσεις του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί ότι αν τεθεί σε εφαρμογή, θα διογκωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. «Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε προσωρινή και μετριοπαθή ενίσχυση της ανάπτυξης. Oμως, θα προκαλέσει αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και θα διογκώσει σημαντικά το αμερικανικό χρέος», αναφέρει η Fitch στην έκθεσή της για τη μεσοπρόθεσμη οικονομική προοπτική των ΗΠΑ. Το δημόσιο χρέος κυμαίνεται σήμερα στα 20 τρισ. δολάρια.

Οι Δημοκρατικοί έχουν επικρίνει το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασαν πριν από μία εβδομάδα οι Ρεπουμπλικανοί, ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Η μεικτή επιτροπή επί φορολογικών θεμάτων στο Κογκρέσο υπολογίζει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα μειώσει τα έσοδα του αμερικανικού δημοσίου κατά 1,5 τρισ. δολάρια, από το 2018 έως το 2027, ενώ θα αυξήσει τη φορολογία σε 38 εκατ. Αμερικανούς με ετήσια εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 δολάρια από το 2023. Κεντρικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 20%. Οικονομικοί αναλυτές, παράλληλα, εκτιμούν ότι τα φορολογικά βάρη του ενός τρίτου των νοικοκυριών θα αυξηθούν άμεσα κατά 2.000 δολάρια, ετησίως.

Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει καμία προεκλογική υπόσχεσή του από τότε που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος θέλει να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο από το Κογκρέσο έως την Ημέρα των Ευχαριστιών, δηλαδή στις 23 Νοεμβρίου 2017, για να επικυρωθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο έως τον Δεκέμβριο. Οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία, όμως, σκοπεύουν να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή του φορολογικού νομοσχεδίου στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό δυνάμεων στη Γερουσία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεννοηθούν για να περάσει το νομοσχέδιο. Ηδη, ο κ. Τραμπ έχει προσεγγίσει μέλη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους.

Στην περίπτωση της φορολόγησης των φυσικών προσώπων, το νομοσχέδιο προωθεί τη μείωση των κλιμάκων από επτά σε τέσσερις: 12%, 25%, 35%, 39,6%. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις με θυγατρικές στο εξωτερικό που έχουν υψηλή κερδοφορία, προβλέπεται επιπλέον φορολόγηση 10%, βάσει των παγκόσμιων εσόδων τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή