Αποφυγή Brexit συνιστούν στη Μέρκελ οι Πέντε Σοφοί

Αποφυγή Brexit συνιστούν στη Μέρκελ οι Πέντε Σοφοί

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποφευχθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση συνιστά στην Αγκελα Μέρκελ η Επιτροπή των Πέντε Σοφών. Στην ετήσια έκθεσή τους, οι ανεξάρτητοι οικονομικοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου επισημαίνουν ότι «λόγω της επίδρασης που θα έχει το Brexit σε διάφορα επίπεδα, το συμβούλιο επιμένει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί». «Το οικονομικό κόστος του Brexit θα πλήξει πολύ περισσότερο τη Βρετανία απ’ ό,τι την υπόλοιπη Ε.Ε.», αναφέρεται στην έκθεση. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επιθυμεί διακαώς την ύπαρξη μεταβατικής περίοδου, ώστε να προλάβουν να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις.

Η Ε.Ε. επιμένει ότι το Λονδίνο πρέπει πρώτα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του απέναντι στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για το Brexit παραμένει δύσβατος και ο χρόνος τρέχει έως τη λήξη της διετούς προθεσμίας στα τέλη Μαρτίου του 2019. Στις Βρυξέλλες διέρρευσαν χθες έγγραφα με τις θέσεις των εταίρων της Βρετανίας, όπου ξεκαθαρίζουν ότι θα προσδιοριστεί πρώτα το κόστος του διαζυγίου και μετά θα μπουν οι βάσεις για μια μεταβατική συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι, εντούτοις, αφήνουν ένα παράθυρο ανοικτό για την αποφυγή του Brexit. Στις 23 Ιουνίου 2016, οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησής τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Tον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ε.Ε., τονίζοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να λάβει την τελική απόφαση. Ανάλογες θέσεις έχουν υιοθετήσει η Γερμανία και η Γαλλία. Οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ε.Ε. ενδεχομένως να συνεχιστούν και τον Δεκέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή