Στο Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής δύο εκπρόσωποι του Exin Group

Στο Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής δύο εκπρόσωποι του Exin Group

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τοποθέτηση δύο εκπροσώπων από την πλευρά του Exin Group ως παρατηρητών στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής εγκρίθηκε χθες από το Δ.Σ. της εταιρείας. Πρόκειται για τους κ. Πάρη Καράσσο και Γιάννη Σιάνη, οι οποίοι θα παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και αν και δεν θα έχουν ουσιαστικό λόγο σε τρέχοντα θέματα, η παρουσία τους σηματοδοτεί την απεμπλοκή των διαδικασιών και την αποφασιστικότητα του υποψήφιου επενδυτή για την ταχεία υλοποίηση της συμφωνίας.

Αποτελέσματα 9μήνου

Εκτός από τα δύο πρόσωπα του Exin, το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε και τα αποτελέσματα 9μήνου της εταιρείας, με βάση τα οποία τα καθαρά κέρδη πριν από φόρους αυξήθηκαν κατά 85,9% και ανήλθαν στα 65,7 εκατ. ευρώ (63,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου), ενώ αύξηση κατά 12% εμφανίζουν και τα ασφάλιστρα, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 449 εκατ. ευρώ.

Την απεμπλοκή της διαδικασίας υλοποίησης της συμφωνίας με το Exin Group διευκόλυνε ουσιαστικά η συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, για το οργανωτικό σχήμα μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί η εξαγορά του 75% της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας και το οποίο είναι η ολλανδική EXIN Financial Services Holding B.V. Η εξαγορά μέσω Ολλανδίας προκρίθηκε αντί της αλλαγής του νομικού προσώπου που θα πραγματοποιούσε την εξαγορά και το οποίο με βάση τις τελευταίες συζητήσεις θα είχε έδρα το Λουξεμβούργο. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει δραστηριότητα –εκτός από την Ολλανδία– στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία και στην Ισπανία και φυσικά στην Ελλάδα, μέσω της εξαγοράς της AIG. Αντίστοιχα σαφές είναι το χρηματοδοτικό σχήμα που αποτελείται από τους κ. Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης και Ματ Φέρφιλντ, που διασφαλίζει το τίμημα 718,3 εκατ. ευρώ για το 75% του ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Επόμενο βήμα είναι η υποβολή του σχετικού φακέλου στην αρμόδια εποπτική αρχή, δηλαδή στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει εντός δύο μηνών από την κατάθεση των στοιχείων να εγκρίνει τη μεταβίβαση, με δεδομένο πάντα ότι ο φάκελος είναι πλήρης. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, καθώς η ολοκλήρωση της συμφωνίας επιδιώκεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο, οπότε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει τα τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες. Στόχος είναι το αποτέλεσμα της συναλλαγής να συνεκτιμηθεί στα αποτελέσματα του ομίλου της ΕΤΕ για το 2017.

Αύξηση ιδίων κεφαλαίων

Να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Εθνικής Ασφαλιστικής, που θα προσμετρηθούν στο τελικό αποτέλεσμα της ΕΤΕ, διαμορφώθηκαν με βάση τα στοιχεία του 9μήνου σε 48,4 εκατ. ευρώ (46,2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου). Τα ίδια κεφάλαια είναι αυξημένα κατά 6,2% και ανήλθαν σε 767,5 εκατ. ευρώ, ενώ ενισχυμένος είναι και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας, που με βάση το Solvency διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 217%, έναντι 170% τον Δεκέμβριο του 2016. Επίσης σημαντική είναι η βελτίωση του δείκτη χωρίς τη χρήση μεταβατικών μέτρων, που αυξήθηκε στο 146% έναντι 96% πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή