Τροπολογία Ν.Δ. για το μέρισμα

Τροπολογία Ν.Δ. για το μέρισμα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για το πλεόνασμα αποδόμησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας για την επιχειρηματικότητα στο Ηράκλειο Κρήτης. Θύμισε ότι στηρίχθηκε στη φορολόγηση των συνεπών φορολογούμενων που κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και στη μη χορήγηση εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων και την καθυστέρηση του κράτους να ανταποκριθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Και προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας μέσα στις επόμενες μέρες με τη δική του πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα του 2017, βασικός άξονας της οποίας είναι η κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ με έμφαση στους φτωχότερους.

Για τον πρόεδρο της Ν.Δ., η διανομή του πλεονάσματος είναι υποχρέωση της κυβέρνησης για να επιστρέψει στους πολίτες «τουλάχιστον ένα μέρος από αυτό που τους έκλεψε».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να υπάρξει εντός του 2017 μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε όσους πληρώνουν μέχρι 500 ευρώ, 20% επιστροφή σε όσους καταβάλλουν μέχρι 1.500 ευρώ και μείωση 10% σε όσους πληρώνουν πάνω από 1.500 ευρώ. Ετερος άξονας της πρότασης για το κοινωνικό μέρισμα είναι να δοθεί εφάπαξ βοήθημα στους πλέον αδύναμους, τους μακροχρόνια εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ με ειδική πρόβλεψη το επίδομα να είναι μεγαλύτερο για ανέργους που έχουν οικογένειες με παιδιά ή και μονογονεϊκές οικογένειες. Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προτείνει να αποπληρωθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, και ιδίως δε σε όσους το κράτος οφείλει συντάξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στο θετικό αφήγημα της Ελλάδας που παράγει και εξάγει και διεμήνυσε εκ νέου ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα έλθει μέσα από τον κόσμο της εργασίας, της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων. Επανήλθε στην ανάγκη για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, μίλησε για στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους με προστιθέμενη αξία και παρουσίασε προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια υγιών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα επέμεινε στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι επιχειρηματιών που, όπως τόνισε, «δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους, έχουν χρήματα στο εξωτερικό και διεκδικούν κουρέματα δανείων». Και επανέλαβε στο προσκλητήριό του προς υποψήφιους επενδυτές: «Ελάτε να επενδύσετε! Η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. εγγυάται χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, σοβαρό επενδυτικό περιβάλλον, σταθερότητα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. βλέπει τις εκλογές ως εργαλείο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Καινοτομία και έρευνα

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, επανέλαβε ότι θα επιτρέψει την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ. Νωρίτερα, δεσμεύθηκε ότι θα δώσει φορολογικά κίνητρα σε όσους επενδύουν στην καινοτομία και την έρευνα, θα μειώσει τη φορολογία σε επιχειρήσεις και θα θέσει ως προτεραιότητα την ταχεία επιστροφή του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό, μίλησε για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για το branding της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή