Η γενική απεργία παρέλυσε την Καταλωνία

Η γενική απεργία παρέλυσε την Καταλωνία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Με κλεισίματα δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών εξέφρασαν χθες οι οπαδοί της απόσχισης της Καταλωνίας τη διαμαρτυρία τους για τη φυλάκιση των μελών της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης. Είναι άγνωστο πώς θα εκφραστεί το ρεύμα αυτό στις κάλπες της 21ης Δεκεμβρίου, μετά την απόφαση των αυτονομιστικών κομμάτων να επιχειρήσουν ξεχωριστή κάθοδο στις εκλογές.

Η προθεσμία για την κατάθεση κοινής λίστας παρήλθε χωρίς η Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) του έκπτωτου αντιπροέδρου Οριόλ Τζουνκέρας να συμφωνήσει με το κεντροδεξιό PDeCat του έκπτωτου προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν. Το ERC βλέπει στις εκλογές αυτές την ευκαιρία να κυριαρχήσει στο αυτονομιστικό στρατόπεδο, αντιστρέφοντας τους ρόλους με το PDeCat. Η διαμάχη αυτή αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία από τους υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας, οι οποίοι εκφράζονται κυρίως μέσα από το κόμμα Ciutadans της Ινιές Αριμάδας.

Χθες, σε μία ευρέως αναμενόμενη απόφαση, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον καταλανικό νόμο με τον οποίο είχε δρομολογηθεί η απόσχιση. Στην απόφαση, το δικαστήριο σημείωσε ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, νοούμενο ως δικαίωμα μονομερούς απόσχισης, δεν αναγνωρίζεται από το ισπανικό σύνταγμα. Ως εκ τούτου, ο νόμος περί της «αποσύνδεσης» της Καταλωνίας «φέρνει ένα μέρος της ισπανικής επικράτειας σε πλήρη ρήξη με τη συνταγματική τάξη και την τάξη που καθορίζεται από το καθεστώς αυτονομίας». Η απόφαση σημειώνει επίσης ότι ούτε οι διεθνείς συνθήκες τις οποίες έχει κυρώσει η Ισπανία ούτε και το διεθνές δίκαιο ευρύτερα νομιμοποιούν το δικαίωμα της απόσχισης, παρά τα όσα υποστηρίζει η έκπτωτη καταλανική ηγεσία.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε χθες στην εξεταστική επιτροπή της ισπανικής Βουλής η ακρόαση μαρτύρων για την υπόθεση διαφθοράς στους κόλπους του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Χθες κατέθεσε ο επικεφαλής ερευνών του Σώματος Οικονομικού Εγκλήματος (UDEF) Μανουέλ Μορότσο Ταπία, ο οποίος απάντησε «ναι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία» στην ερώτηση αν ο νυν πρωθυπουργός Ραχόι και όλοι οι γενικοί γραμματείς του Λαϊκού Κόμματος λάμβαναν χρήματα από τα «μαύρα» ταμεία του κόμματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις της βουλευτού του Podemos, Καρολίνα Μπεσκάνσα, ο Μορότσο είπε ότι η δομή του Λαϊκού Κόμματος «αντιστοιχεί στο προφίλ εγκληματικής οργάνωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή