Κερδίζει έδαφος η ευρωάμυνα

Κερδίζει έδαφος η ευρωάμυνα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντώντας στην πρόκληση του Brexit και στις ταλαντεύσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, Γαλλία και Γερμανία επιταχύνουν την κοινή τους προσπάθεια για μια σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή, αμυντική ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, τουλάχιστον 20 χώρες – μέλη της Ε.Ε. θα υπογράψουν την ερχόμενη εβδομάδα νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Το σχέδιο της συμφωνίας, που προωθείται από Γαλλία και Γερμανία, προβλέπει τη θέσπιση Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται η χρηματοδότηση και ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών εξοπλισμών. Ιταλία, Ισπανία και άλλες 16 χώρες έχουν δεσμευθεί ότι θα ενταχθούν στη νέα συνθήκη, ενώ άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα δεν έχουν αποσαφηνίσει τη στάση τους.

Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την ευρωάμυνα πήρε νέα ώθηση ύστερα από τη δημόσια έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης, τον Σεπτέμβριο. Συναντά, ωστόσο, τη δυσπιστία ισχυρών κύκλων του ΝΑΤΟ, που φοβούνται ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανώφελος διπλασιασμός των δυτικών αμυντικών δομών. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να καθησυχάσουν τη Συμμαχία, διευκρινίζοντας ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει υπεύθυνο για τη συλλογική άμυνα, ενώ η νέα δομή θα επικεντρωθεί σε ανθρωπιστικές κρίσεις.

Διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν και μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, καθώς το Παρίσι θέλει να υπάρχει η δυνατότητα πιο αποφασιστικών βημάτων ολοκλήρωσης από έναν πυρήνα πρόθυμων χωρών, ενώ το Βερολίνο επιδιώκει την ένταξη σ’ αυτήν όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ βρέθηκε χθες στο Βερολίνο, προσπαθώντας να κάμψει τις αντιρρήσεις μερίδας της γερμανικής πολιτικής ελίτ για τις τολμηρές προτάσεις Μακρόν που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε. «Το σημερινό στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Λε Μερ από το βήμα γαλλογερμανικής επιχειρηματικής διάσκεψης, εκτιμώντας ότι η οικονομική αναζωογόνηση στην Ευρωζώνη προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Με τον Αλτμάιερ

Ο Γάλλος αξιωματούχος επρόκειτο να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Πέτερ Αλτμάιερ και τους ηγέτες των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ και των Πρασίνων, Τσεμ Οζντεμίρ, υποψηφίων εταίρων της Αγκελα Μέρκελ σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνάντηση Λε Μερ – Λίντνερ, καθώς το φιλελεύθερο FDP είναι η δύναμη που εκφράζει τις ισχυρότερες αντιρρήσεις στις προτάσεις Μακρόν.

Ισχυρή μερίδα του γερμανικού πολιτικού κόσμου ακούει με δυσπιστία τις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου για μια «Ευρώπη που θα προστατεύει», θεωρώντας ότι υποκρύπτει διαθέσεις επιστροφής σε έναν παλαιομοδίτικο προστατευτισμό. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει αυτές οι ανησυχίες, ο Λε Μερ δήλωσε: «Δεν είμαστε οπαδοί του προστατευτισμού». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι ούτε «αφελής», κατηγορώντας την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για αθέμιτο ανταγωνισμό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή