Το Κονκλάβιο (09/11/17)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν οι τοίχοι έχουν φωνή

Στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν εκτυλιχθεί μεγάλες στιγμές. Από τις πιο πρόσφατες θυμίζω ότι ήταν η αναγόρευση του Φρανσουά Ολάντ σε επίτιμο διδάκτορα, όπως και αυτές της αναγόρευσης του Πιερ Μοσκοβισί και μόλις προ δεκαημέρου αυτή του πρώτου αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Ομως το καλύτερο είναι εχθρός του καλού και όλ’ αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν. Εχω μάλιστα την εντύπωση ότι σε λίγες μέρες θα μοιάζουν με ασήμαντα γεγονότα στην ιστορία του Πανεπιστημίου.

Ο επίτιμος Παυλόπουλος

Το λέω επειδή στις 22 Νοεμβρίου ο πρύτανης του Καποδιστριακού Θάνος Δημόπουλος θα απονείμει τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή του Καποδιστριακού στον Προκόπη Παυλόπουλο. Θυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ήδη ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών. Δεν ξέρω τι ακριβώς προσθέτει το «επίτιμος» στο βιογραφικό του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτός του ότι τον ανεβάζει ακαδημαϊκά στο στάτους ενός, ας πούμε, Γιώργου Μπαμπινιώτη. Πάντως, η τελετή απονομής του τίτλου συνοδεύεται από bonus: θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου του Παυλόπουλου «Η Δημόσια Υπηρεσία – μια ενδοσκόπηση του Δημοσίου Δικαίου». Αν δεν έχει αυτή η τελετή χαρακτηριστικά υπερπαραγωγής τύπου «Μπεν Χουρ», τότε ποια;

Δεν υπάρχει συμφωνία

Στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι τα κόκκινα δάνεια είναι το μεγάλο ζήτημα της χώρας. Κάτι είναι κι αυτό… Βέβαια, τόνισε ότι μια καλή συμφωνία είναι το όριο πλειστηριασμού στις 300.000 ευρώ. Από κει και πάνω, όπως είπε, δεν είναι δίκαιο ή αριστερό να προστατεύονται οι οφειλές.  Το πρόβλημα είναι ότι, όπως μου το έθεσε αρμόδια τραπεζική πηγή, τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο Ευκλείδης λέει ψέματα…

Χλιαρά

Μένω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία τοποθετήθηκαν περί τους 30 βουλευτές. Τα πράγματα ήταν μάλλον χλιαρά για τέτοια διαδικασία, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους οι τοποθετήσεις αναλώθηκαν σε διαδικαστικού τύπου ζητήματα και στη γνωστή γκρίνια των βουλευτών ότι δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς.

Κουίζ

Ποιος βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας –με εμπειρία Σαουδικής Αραβίας– γνωρίζει πολλά και μάλιστα από τις αρχές του χρόνου για την υπόθεση Καμμένου, τους Σαουδάραβες και τον περίφημο μεσάζοντα;

Γιώργο, λείπεις…

Κοινωνικό κράτος και δίκαιη ανάπτυξη θα είναι το θέμα του ευρωπαϊκού event –λέγε με Σύνοδος Κορυφής– που οργανώνουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Γκέτεμποργκ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν. Μάλιστα, δεν έχουν προσκληθεί μόνο ηγέτες, αλλά και κοινωνικοί εταίροι και συνδικάτα. Η θεματική αγγίζει ευαίσθητες χορδές που θίγονται και στις διαπραγματεύσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία. Αυτός είναι ο λόγος που, όπως πληροφορούμαι, ούτε η Αγκελα Μέρκελ και πιθανόν ούτε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα τιμήσουν τη Σύνοδο με την παρουσία τους. Οι απουσίες εκ των πραγμάτων εξανεμίζουν την όποια ελπίδα να εξελιχθεί η Σύνοδος σε πολιτικό γεγονός. Θα είναι, όμως, μια ωραιότατη ευκαιρία ευρωπαϊκών δημοσίων σχέσεων. Αλλωστε, το «παρών» θα δώσει ο Εμανουέλ Μακρόν και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο μόνος που θα λείπει θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και οι μνήμες του από την εποχή που ως μετανάστης καθάριζε δρόμους στη Σουηδία…

Λόμπινγκ για τον Γαλλίας

Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Αλεξ Καρλούτσος. Ο father Alex, όπως είναι γνωστός και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δεν είναι ποτέ ένας συνηθισμένος επισκέπτης. Πόσο μάλλον στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου μαθαίνω ότι βρίσκεται για να κάνει λόμπινγκ υπέρ της υποψηφιότητας του μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο Αμερικής, που τρίζει εδώ και καιρό. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει ενστάσεις για τον Γαλλίας.

«Συ είπας…»

Στην «Κουκουβάγια» γευμάτιζαν προ ημερών ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Βαγγέλης Αντώναρος και ένας κοινός τους φίλος. Μισή ώρα αργότερα κατέφθασαν στο ίδιο εστιατόριο και κάθησαν τρία τραπέζια μακριά οι δικηγόροι Θόδωρος Mαντάς, Γιάννης Mαντζουράνης και ο δημοσιογράφος Κώστας Bαξεβάνης. Αυτόπτης μάρτυρας με ενημερώνει ότι ο Μαντζουράνης χαιρέτησε τον Ρουσόπουλο από μακριά, λέγοντάς του κάτι του τύπου «τώρα μπορείς να πεις ότι είμαστε εγκληματική οργάνωση». «Συ είπας!», του απάντησε ο Pουσόπουλος χαμογελώντας. Οι δύο παρέες δεν έκαναν άλλη συζήτηση και τα δύο τραπέζια παρέμειναν χωριστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή