Αύξηση κατώτατου μισθού σε 10 κράτη της Ε.Ε. ζητούν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

Αύξηση κατώτατου μισθού σε 10 κράτη της Ε.Ε. ζητούν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να αυξηθούν οι κατώτατοι μισθοί σε τουλάχιστον 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) που διαπιστώνει πως είναι πολύ χαμηλότεροι από το αποδεκτό όριο, με αποτέλεσμα πολλοί Ευρωπαίοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Ειδικότερα στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί κατά 25% προκειμένου να φθάσει στο 60% του εθνικού ενδιάμεσου (median) μισθού.

Αντίστοιχα, στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 62% και στη Γερμανία κατά 28%, ενώ συνολικά δέκα είναι οι χώρες στην Ε.Ε. όπου ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από 50% του εθνικού ενδιάμεσου μισθού. Βέβαια, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. οι κατώτατοι μισθοί προσεγγίζουν μεν τα 2/3 του εθνικού μεσαίου μισθού, χωρίς όμως να είναι σε βιώσιμα επίπεδα, όπως στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ETUC και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Συνδικάτων (ETUI) οι μισθοί στην Ελλάδα μειώνονται την τελευταία οκταετία κατά μέσον όρο 3,1% το έτος.

Συνολικά, οι μισθοί σε επτά κράτη-μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με οκτώ χρόνια πριν, όμως η περίπτωση της Ελλάδας είναι ξεχωριστή, αφού είναι η μόνη χώρα στην οποία έγινε κατά την περίοδο της κρίσης, ονομαστική μείωση του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου, επιβλήθηκε το 2012 ονομαστική μείωση στον κατώτατο μισθό κατά 22% (και κατά 32% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών) και έκτοτε ο κατώτατος μισθός παραμένει παγωμένος στο ίδιο επίπεδο.

«Οι κατώτατοι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί», δήλωσε η Εσθερ Λιντς, συνομοσπονδιακή γραμματέας της ETUC. «Η Ε.Ε. πρέπει να θέσει προθεσμία για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών, ώστε να φτάσει τουλάχιστον το 60% του μεσαίου μισθού και άρα ένα βιώσιμο μισθό.

Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ο στόχος πρέπει να τεθεί σε ολόκληρη την Ε.Ε.» συνέχισε η ίδια, καλώντας τις κυβερνήσεις να διαβουλευθούν με τα εθνικά συνδικάτα και τους εργοδότες προκειμένου να υπάρξει λύση.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του μέσου ή του ενδιάμεσου μισθού σε κάθε χώρα θα μειώσει σημαντικά τη φτώχεια των εργαζομένων και θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη», κατέληξε.

Η ETUC δεσμεύτηκε σήμερα να ασκήσει πιέσεις για την αύξηση των κατώτατων μισθών στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή