Ανέβασε πρώτος τις γυμνές πόζες στο Facebook

Ανέβασε πρώτος τις γυμνές πόζες στο Facebook

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Facebook ζητάει γυμνές φωτογραφίες των χρηστών του (για καλό σκοπό!). Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και, με αυτό το σκεπτικό, το Facebook δοκιμάζει έναν πρωτότυπο τρόπο για να περιορίσει τη λεγόμενη «εκδικητική πορνογραφία»: ζητάει από τους χρήστες του να του στείλουν μόνοι τους γυμνές φωτογραφίες τους, ως προληπτικό μέσο άμυνας έναντι άλλων χρηστών που μπορεί να επιδιώξουν να τους εκθέσουν ανεβάζοντας αυτές τις γυμνές φωτογραφίες στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Οσοι έχουν μοιρασθεί γυμνές ή σεξουαλικές φωτογραφίες με συντρόφους και ανησυχούν ότι ο νυν ή πρώην σύντροφός τους μπορεί να τις κυκλοφορήσει ευρύτερα χωρίς τη συναίνεσή τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Messenger για να στείλουν οι ίδιοι αυτές τις φωτογραφίες στο Facebook.

Στη συνέχεια, το Facebook θα δημιουργήσει ένα μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα της κάθε εικόνας από αυτές που έχει στείλει ο χρήστης του στην εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης του θα εντοπίζουν και θα μπλοκάρουν έγκαιρα κάθε προσπάθεια άλλου χρήστη να «ανεβάσει» και να μοιραστεί την ίδια επίμαχη φωτογραφία στο Facebook ή στο Instagram.

Η νέα δυνατότητα θα εφαρμοσθεί σε πρώτη φάση πιλοτικά στην Αυστραλία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της χώρας, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian και το αυστραλιανό δίκτυο ABC. Εκτιμάται ότι περίπου το 4% των χρηστών στις ΗΠΑ (ένας στους 25) έχει πέσει θύμα εκδικητικής πορνογραφίας, ποσοστό το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, αυξάνεται στο 10% για τις γυναίκες που δεν έχουν ξεπεράσει ηλικιακά τα τριάντα χρόνια.

Οπως αναφέρεται σε πρώτη φάση, οι χρήστες που ήδη έχουν πέσει θύμα ή ανησυχούν ότι θα πέσουν θύμα εκδικητικής πορνογραφίας από κάποιον άλλο (ή άλλη), θα συμπληρώνουν μια διαδικτυακή φόρμα στην ιστοσελίδα του κυβερνητικού επιτρόπου της Αυστραλίας για θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, εξηγώντας εκεί τις ανησυχίες τους.

Ακολούθως, θα καλούνται να στείλουν τις φωτογραφίες τους μέσω του Messenger και η κυβερνητική υπηρεσία θα αναλαμβάνει να ενημερώσει σχετικά την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το Facebook.

Τελικά, το Facebook θα φροντίζει να βάζει την αναγκαία ψηφιακή επισήμανση σε κάθε εικόνα, ώστε να μπαίνει «μπλόκο» σε κάθε μελλοντικό «ανέβασμά» της ή στο μοίρασμά της από τρίτους χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του ενδιαφερομένου.

Το Facebook θα αποθηκεύει αυτές τις φωτογραφίες για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά θα τις διαγράφει. Το κοινωνικό δίκτυο, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ήδη διερευνά την επέκταση του μέτρου και σε άλλες χώρες.

Στην πραγματικότητα το νέο μέτρο ενισχύει τη φαρέτρα που έχει ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης κατά της εκδικητικής πορνογραφίας. Τον Απρίλιο η ιστοσελίδα εισήγαγε μία σειρά από εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να αναφέρουν τις φωτογραφίες που έχουν ανέβει χωρίς τη συγκατάθεσή τους σε «ειδικά εκπαιδευμένους αντιπροσώπους» από την ομάδα της ιστοσελίδας, οι οποίοι ελέγχουν την κατάσταση και κατεβάζουν τη φωτογραφία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Από τη στιγμή που θα κατέβει η φωτογραφία χρησιμοποιείται η κατάλληλη τεχνολογία, ώστε να καταστεί βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ανέβει ξανά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή