Γαλλική πολιτισμική διπλωματία στο Αμπου Ντάμπι

Γαλλική πολιτισμική διπλωματία στο Αμπου Ντάμπι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Σάββατο ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το Mουσείο του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι, το οποίο φιλοδοξεί να μετατραπεί σε πόλη παγκόσμιας πολιτιστικής ακτινοβολίας.

Το μουσείο διαθέτει 23 παραθαλάσσιες γκαλερί στις οποίες φιλοξενούνται 600 έργα τέχνης και άλλα 300 έργα δανεισμένα από αξιόλογα γαλλικά ιδρύματα. Στα χθεσινοβραδινά επίσημα εγκαίνια επρόκειτο να παρευρεθεί και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Τα έργα κατασκευής διήρκεσαν περίπου δέκα χρόνια, ύστερα από πολυετείς καθυστερήσεις, προκειμένου να χτιστεί το μουσείο-ναυαρχίδα στη νήσο Σαντιγιάτ, αξίας 650 εκατομμυρίων δολαρίων, δίπλα σε μια λίμνη κοντά στην πρωτεύουσα.

Η ιστορία του μουσείου υπήρξε πολυτάραχη. Περιλαμβάνει οικονομικές καταστροφές, κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, τοπικές πολιτικές εντάσεις και ζωηρές πνευματικές αντιλογίες των Γάλλων ως προς τους κινδύνους του δανεισμού εθνικών θησαυρών στη Μέση Ανατολή. Συνολικά, όμως, το Λούβρο του Αμπου Ντάμπι κατάφερε να φέρει κοντά την Ανατολή με τη Δύση και να ενώσει τα διεσπαρμένα εθνικά μουσεία της Γαλλίας.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, τον Σεπτέμβριο, η ημερομηνία των εγκαινίων, αεροπλάνα αναχωρούσαν κάθε δύο ημέρες από το Παρίσι για το Αμπου Ντάμπι με εθνικούς θησαυρούς. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται ένα πορτρέτο του Bαν Γκογκ, δημιούργημα του ίδιου, ο πίνακας του Μονέ του 1877 για τον σταθμό Σαν Λαζάρ και το πορτρέτο του Ναπολέοντα που έφτιαξε ο Ζακ-Λουί Νταβίντ. Το Λούβρο του Αμπου Ντάμπι είναι το αποτέλεσμα μιας σπάνιας κυβερνητικής συμφωνίας του 2007, μεταξύ της Γαλλίας και της νεαρής, πλούσιας σε πετρέλαιο, μοναρχίας του Περσικού Κόλπου. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ήδη προβεί σε συμφωνία 30 χρόνων με τη Γαλλία για χρήση της εμπορικής ονομασίας του Λούβρου έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσουν ανέρχεται στα 974 εκατομμύρια ευρώ. Σε αντάλλαγμα, 17 γαλλικά μουσεία και ιδρύματα απέστειλαν 300 έργα τέχνης το τελευταίο έτος, ενώ Γάλλοι μουσειολόγοι παρέχουν συμβουλευτικές και οργανωτικές υπηρεσίες στα Εμιράτα.

«Η ήπια ισχύς είναι η αγαπημένη λέξη όλων των διπλωματών», δήλωσε ο Ζακί Νουσέιμπε, υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τονίζοντας πως «δεν αρκεί πλέον να έχεις στρατιωτική ή οικονομική δύναμη εάν δεν είσαι σε θέση να μοιραστείς τις αξίες σου. Η ανταλλαγή – αυτό αποτελεί την ουσία της ήπιας ισχύος».

Παρά τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες, η σκληρή πραγματικότητα των γεωπολιτικών συσχετισμών αφήνει το δικό της στίγμα στην πολιτιστική αύρα που δειλά αποπνέει η χώρα. Στα τέλη Οκτωβρίου, ένας ντόπιος αθλητής του τζούντο αρνήθηκε τη χειραψία με τον Ισραηλινό αντίπαλό του, στο πλαίσιο παγκόσμιου πρωταθλήματος τζούντο. Νωρίτερα, είχε απαγορευτεί η είσοδος σε καθηγητή Δημοσιογραφίας που επρόκειτο να διδάξει στη χώρα, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στις κυβερνητικές υποψίες σχετικά με το σιιτικό μουσουλμανικό παρελθόν του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή