Η κατάρρευση της Agrokor προκαλεί τριγμούς στην Κροατία

Η κατάρρευση της Agrokor προκαλεί τριγμούς στην Κροατία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πάλαι ποτέ πανίσχυρος Κροάτης επιχειρηματίας Ιβιτσα Τόντοριτς, ιδρυτής του ομίλου Agrokor, συνελήφθη στη Βρετανία και κατηγορείται στην πατρίδα του για ατασθαλίες, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και άλλα ποινικά αδικήματα, τα οποία οδήγησαν τη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία της Κροατίας στην κατάρρευση. Παραδόθηκε μεν στις Αρχές, αλλά ο δικηγόρος του Τίμοθι Οτι ισχυρίστηκε πως υπάρχει ρωσικός δάκτυλος πίσω από τη σύλληψή του και ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες. Ο Ιβικα Τόντοριτς, ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή του καταλόγου με τους καταζητούμενους της Europol, ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί μέσω της νομικής οδού προκειμένου να μην εκδοθεί στην Κροατία.

Μετά την παράδοσή του στις αρμόδιες αρχές του Λονδίνου, ο δικαστής Ρίτσαρντ Μπλέικ τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση 100.000 στερλινών. Ο κ. Μπλέικ δήλωσε, απευθυνόμενος στον Τόντοριτς, ότι «σας αφήνω ελεύθερο, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι εντός Βρετανίας και σε άλλες περιοχές της Γης τα περιουσιακά σας στοιχεία έχουν “παγώσει” και δεν έχετε δυνατότητα να κάνετε ανάληψη χρημάτων. Το ποσό της εγγύησης είναι πολύ μικρό εν συγκρίσει με τα κεφάλαια που φημολογείται ότι σας αφορούν». Ηδη στην Κροατία έχουν κινηθεί οι διαδικασίες κατά του ιδρυτή της Agrokor και δεκατεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών της.

Απάτη ολκής

Ο Κροάτης επιχειρηματίας κατηγορείται ότι εξαπατούσε επί χρόνια τις Αρχές, επειδή παραποιούσε τα οικονομικά στοιχεία της Agrokor με το να αποκρύπτει οικονομικές εκκρεμότητες ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Ο Ιβιτσα Τόντοριτς τύποις ελέγχει ακόμη το 95% της Agrokor, που ίδρυσε το 1989 ως μετεξέλιξη μιας εταιρείας που δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια ανθέων. Ωστόσο, φέτος τον Απρίλιο, δεδομένης της επισφαλούς οικονομικής κατάστασης του ομίλου, η κροατική κυβέρνηση τοποθέτησε διαχειριστές σε αυτόν. Oπως ανακοίνωσε η Agrokor την περασμένη εβδομάδα, εμφάνισε το 2016 μείωση στα έσοδά της κατά 3%, δηλαδή 6,12 δισ. ευρώ, ενώ οι εννέα μονάδες της είχαν συνολικές ζημίες 437,5 εκατ. ευρώ. Η αξία τους μειώθηκε κατά 1,8 δισ. ευρώ. Η Agrokor συνεισφέρει το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της Κροατίας, οπότε η κατάρρευσή της θα προκαλούσε σοβαρούς κλυδωνισμούς σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κροατική κυβέρνηση προώθησε τον νόμο Αgrokor για μεγάλες εταιρείες, των οποίων η χρεοκοπία δημιουργεί συστημικό κίνδυνο για την οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομικές υποχρεώσεις της Agrokor «πάγωσαν» και οι διαχειριστές προετοιμάζουν σχέδιο διακανονισμού με τις πιστώτριες τράπεζες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ρωσικές Sberbank και VTB και η ιταλική Ιntesa Sanpaolo – στις ρωσικές η Agrokor οφείλει 1,4 δισ. ευρώ. Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν φέτος τον Ιανουάριο, όταν οι τράπεζες έθεσαν σε αμφισβήτηση την ικανότητα της Agrokor να εξυπηρετήσει δάνεια 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία είχε λάβει για να χρηματοδοτήσει την επιθετική επέκτασή της. Ο δανεισμός της Agrokor ήταν πολύ υψηλός και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κροατική κυβέρνηση να μην προβεί στη διάσωσή της, διότι, αν το έπραττε, θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Χθες, η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ–Κιτάροβιτς, δήλωσε ότι η υπόθεση Agrokor αποτελεί το σοβαρότερο σκάνδαλο της χώρας, «με επιπτώσεις στη σταθερότητα της εθνικής οικονομίας, των πιστωτών της εταιρείας και των προμηθευτών της». Τέλος, αναφέρεται ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια και απασχολεί περίπου 60.000 εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή