Κούρτοβικ για άδεια Κουφοντίνα: Τo δίκαιο συμβούλιο πήρε δίκαιη απόφαση

Κούρτοβικ για άδεια Κουφοντίνα: Τo δίκαιο συμβούλιο πήρε δίκαιη απόφαση

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τo δίκαιο συμβούλιο έκανε δίκαιη κρίση, περιμένουμε και από εσάς και από όλους όσους ασχημονούν και παρεμβαίνουν κατά της χορήγησης άδειας», σχολίασε η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ αφήνοντας αιχμές για την θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η έξοδος του κορυφαίου στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» από τις φυλακές Κορυδαλλού.

«Η άδεια είναι δικαίωμα για τον κρατούμενο, δικαίωμα που αποκτήθηκε με θυσίες», είπε η Κούρτοβικ και πρόσθεσε: «Το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που σήμερα παίζει από το πρωί στα κανάλια, στους δέκτες μας, δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων του κρατούμενου. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα χειραγωγείται. Το κοινό περί δικαίου αίσθημα λιντσάρει ανθρώπους -όπως είδαμε χθες και στην Ευελπίδων- και ο νόμος δεν προβλέπει ότι μπορεί να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία με οποιονδήποτε τρόπο».

Ως προς τις αρνήσεις για την χορήγηση άδειας, η κ. Κούρτοβικ σχολίασε ότι το πρώτο κριτήριο αφορούσε στη μεταμέλεια, η οποία «δεν προβλέπεται από τον νόμο ως κριτήριο», ενώ το δεύτερο «παράλογο», όπως τόνισε,  κριτήριο ήταν ότι δεν έχει αλλάξει το συνειδησιακό υπόβαθρο του κρατουμένου. Παράλληλα, δήλωσε ότι «ο νόμος προβλέπει ως κριτήρια την προσωπικότητα του κρατούμενου, την κρίση του συμβουλίου με μία πρόγνωση: ότι ο κρατούμενος δεν κάνει κακή χρήση της άδειας. Και η προσωπικότητα του συγκεκριμένου κρατούμενου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, είναι μια προσωπικότητα που και εσείς και όλοι όσοι τον γνώρισαν μέσα από τις διαδικασίες είναι σεβαστή και εκτιμητέα σε πολλά επίπεδα και από πολύ μεγάλο μέρος».

Ερωτηθείσα, δε, αν θα ζητήσει εκ νέου άδεια, η συνήγορος του Κουφοντίνα είπε ότι η πρώτη άδεια είναι 48 ώρες και κάθε εξήντα ημέρες δικαιούται να κάνει αίτηση για να πάρει άδεια.

Η άδεια που μπορεί να πάρει, σύμφωνα με το νόμο, είναι έξι ημέρες και υπό προϋποθέσεις οκτώ. Η κ. Κούρτοβικ πρόσθεσε τέλος, ότι το συμβούλιο έκρινε το αυτονόητο, το οποίο και ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει, ότι η μεταμέλεια του κρατούμενου και οι δηλώσεις μετάνοιας, δεν αποτελούν κριτήριο για τη χορήγηση της άδειας. Άλλα είναι τα κριτήρια και ο νόμος αυτή τη φορά εφαρμόστηκε, συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή