Φράουλες και όπερα στο λιμάνι

Φράουλες και όπερα στο λιμάνι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασε κάτω τις φράουλες», θα φωνάξει η ομάδα Attact στον Πειραιά. Η μουσική του Τζον Κέιτζ και του Μότσαρτ θα συνοδεύσουν τα βήματα της Λόλας στη χορευτική παράσταση «γουόκ λόλα γουόκ» της Ιωάννας Αντώναρου και της Νατάσας Σαραντοπούλου, ενώ ο πίνακας «Two Comedians» του Εντουαρντ Χόπερ θα γίνει η αφορμή για τον «Κλόουν» της Μαριάννας Λάζαρη και της Εμυς Αμερικάνου, μια χορευτική παράσταση για τη γεωμετρία του σώματος και το συναίσθημα.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παίρνει τη σκυτάλη από το Μέγαρο Μουσικής στην πρώτη πλατφόρμα νέων δημιουργών «Ανοικτές Πόρτες», που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και δίνει «σκηνή» στις παραστάσεις που βρήκαν στέγη για τις πρόβες τους στο Μέγαρο.

Την περυσινή άνοιξη, περίπου 100 θεατρικές ομάδες με νέους καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ΥΠΠΟ για να τους παραχωρηθούν αίθουσες προβών στο Μέγαρο Μουσικής. Περίπου 50 καλλιτεχνικά σχήματα έγιναν δεκτά από την καλλιτεχνική επιτροπή που εξέτασε τις αιτήσεις και 14 από αυτά ανταποκρίθηκαν στη νέα πρόσκληση του ΥΠΠΟ για να σηκώσουν αυλαία στον Πειραιά. «Σήμερα μπορούμε να ενισχύσουμε αυτές τις ομάδες όχι μόνο με χώρο για τις πρόβες τους αλλά και με την παρουσίαση της δουλειάς τους στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά», σημείωσε ο συντονιστής της πλατφόρμας για το ΥΠΠΟ Βαγγέλης Παπαδάκης.

Το μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των τριών φορέων είναι ενδεικτικό μιας προσπάθειας ενίσχυσης των νέων δημιουργών, σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Μίλτος Λογιάδης, οι οποίοι πολλές φορές δεν μπορούν να ενοικιάσουν αίθουσες προβών λόγω του υψηλού κόστους. «Θεωρώ ότι είναι μια κίνηση που δεν θα αποδειχθεί πυροτέχνημα, αλλά θα εξελιχθεί σε έναν μακροχρόνιο θεσμό. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε βήμα στους νέους καλλιτέχνες για να δείξουν τη δουλειά τους», σημείωσε ο διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής.

Αιτήσεις και την άνοιξη

Tα επόμενα Δευτερότριτα του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου θα δούμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την ομάδα Past Perfect να διερευνά την ανδρική φιλία και την ενηλικίωση με φόντο την κηδεία ενός παιδικού φίλου, τον Γιώργο Καλογερόπουλο να σκηνοθετεί μια συλλογική περφόρμανς με τις «πιο τραυματικές εμπειρίες των συντελεστών της», την ομάδα χορού Exis στην έννοια του εγκλεισμού, ενώ το μουσικό σύνολο «Ελξις» θα παρουσιάσει μια ζωντανή space opera με προβολή της ταινίας του 1928 «Himmelskibet/A trip to Mars». Την επόμενη άνοιξη θα ανοίξει εκ νέου η διαδικασία για τις αιτήσεις σχετικά με τους χώρους προβών και ίσως και η συζήτηση για το ποια θεωρούνται νέα έργα και ποιοι νέοι δημιουργοί.

​​«Ανοικτές Πόρτες». Από 20/11 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή